Search
Close this search box.

V raum AU odprli razstavo grafičnih del Monike Plemen

V slovenjgraški galeriji raum AU si lahko do 27. junija ogledate razstavo Monika Plemen: T= (objekt, ideja, subjekt), v sklopu katere avtorica raziskuje pojem in definicijo grafične matrice.

V slovenjgraški galeriji raum AU si lahko do 27. junija ogledate razstavo Monika Plemen: T= (objekt, ideja, subjekt), v sklopu katere avtorica raziskuje pojem in definicijo grafične matrice.

Kaj je grafična matrica in kako nanjo gledamo v institucionalnem okviru, kadar je sopostavljena z njenim odtisom, se z razstavljenimi deli v sklopu razstave T= (objekt, ideja, subjekt) izprašuje Monika Plemen, akademska slikarka in grafičarka, ki grafiko interpretira kot nadgradnjo risbe.

Formacija naslova izhaja iz matematičnega pojmovanja matrice oz. matrike, ki jo ta definira kot skupek zaporedja števil ali njenih elementarnih vrednosti, pri čemer matrico T sestavljajo trije elementi: objekt, ideja in subjekt. Razstava prikazuje tri perspektive – deformacijo geometrijskih teles, formacijo imaginarnih teles in distorzijo lastnega telesa, kar ponazarja tudi postavitev v prostoru, realizirana v sodelovanju s kuratorjem Radom Carlom Poggijem.

Razstava zajema 10/365 plakatov, nastalih v tehniki suhe igle, kombiniranih z originalnimi grafičnimi listi in s tiskom digitalne grafike statističnih podatkov, ki predstavljajo ogled vsake grafične matrice. V seriji grafik »Forma viva« spremljamo preobrazbo organskega motiva v grafični tehniki litografije, ki za razliko od suhe igle in jedkanice, umetnici omogoča drugačen proces ustvarjanja. Serija Avtoportret pa prezentira (po)doživljanje lastnega telesa skozi različne faze artikuliranja likovnih podob, tiska in nenazadnje, sopostavljanja fragmentov telesa v nov razmislek.

Razstava Monika Plemen: T= (objekt, ideja, subjekt) je v raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, na ogled do 27. junija. Prisrčno vabljeni!

Dogodki