Search
Close this search box.

V okviru “Bralne značke Toneta Partljiča” na Ravnah pripravljajo kulturni program ter satirično komedijo

V petek, 13. marca 2020 ob 9.30 uri bo v prostorih Koroškega medgeneracijskega centra kulturni program v okviru sedme bralne sezone projekta “Bralna značka Toneta Partljiča”, ob 17. uri pa bo v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem satirična komedija “Grenlandija”.

Za vse ljubitelje knjig bodo v Koroškem medgeneracijskem centru pripravili kulturni program v okviru “Bralne značke Toneta Partljiča”. Program bo povezovala gospa Jožica Brežnjak, ki je članica literarne čajanke KMC, pridružil pa se ji bo še dijak Gimnazije Ravne na Koroškem Maj Piletič Lampreht.

Pod mentorstvom Nevenke Lesjak bo nastopila glasbena skupina “Koroški mix” ter Gledališka skupina KMC pod mentorstvom Vike Pisar. Pod mentorstvom gospe Ivane Prislan bo potekala literarna čajanka KMC, pod mentorstvom gospoda Mirana Kodrina in gospe Metke Čebulj pa se bodo predstavili tudi dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem. Zbrane bo nagovorila tudi direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika mag. Irena Oder, v goste pa bo prišel tudi Tone Partljič.

V popoldanskih urah pa bo v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem na ogled satirična komedija Vinka Möderndorferja v režiji Toneta Partljiča “Grenlandija”.

Medgeneracijsko povezovanje, pri katerem se s pomočjo branja in delavnic prepletajo različne generacije:

Ideja za projekt se je porodila, ko je Tone Partljič prvič obiskal Koroški dom starostnikov v Slovenj Gradcu. Takrat so bili stanovalci navdušeni nad njim in nad programom, ki nam ga je pripravil.

S projektom so leta 2013, ko so projekt predstavili in ga povezali z zanimivim kulturnim programom, v projekt pa povabili stanovalce doma, ključne pare, zaposlene, otroke zaposlenih, prostovoljce, svojce, osnovnošolce 1. In 2. Osnovne šole Slovenj Gradec, dijake Gimnazije Slovenj Gradec ter dijake Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec. V prvi bralni sezoni je sodelovalo okoli 400 bralcev, sedaj je število že preko 2.500 bralcev, številka pa se iz sezone v sezono povečuje.

Cilj projekta je medgeneracijsko povezovanje, pri katerem se s pomočjo branja in delavnic prepletajo različne generacije ljudi, pri tem pa se kot so povedali v domu starostnikov, predvsem pa “se povezujejo medčloveški odnosi in uresničuje medgeneracijska solidarnost”. Na srečanjih se lahko sodelujoči družijo, ustvarjajo, si izmenjajo spoznanja ob branju, predvsem pa se ohranjajo in širijo socialne mreže, kar je pomembno za njihove stanovalce. Z druženjem pa se razvija tudi pozitivna podobe staranja in starejših ljudi v družbi.

Pri projetku lahko bere kdorkoli: vsak zase, prostovoljec stanovalcem, vnuk svoji babici, babica vnuku, ključna oseba stanovalcu ali obratno …

VIR: Koroški dom starostnikov