Search
Close this search box.

V Libeličah odprta nova razstava, v teku priprave na veliko praznovanje

Ob skorajšnji 100. obletnici priključitve Libelič k matični domovini so v Libeličah pripravili pester program dogodkov med 23. septembrom in 2. oktobrom, ko bo tam potekala osrednja državna proslava. Že včeraj pa je Koroški pokrajinski muzej v Libeličah odprl prenovljeno oz. novo razstavo Libeliče 1922. Simbol narodne zavesti, upora in zmage.

Razstava o zgodovinskih dogodkih v Libeličah, ki so bile po koroškem plebiscitu 10. oktobra 1920 priključene Avstriji, po dvoletnih prizadevanjih domačinov pa k matični domovini, je bila v prostorih libeliškega župnišča prvič postavljena leta 1997 ob 75. obletnici zgodovinskega dogajanja. Avtor te prve razstave je bil Marjan Kos.

Četrt stoletja pozneje, ob letošnji 100. obletnici prelomnih dogodkov, pa so se v Koroškem pokrajinskem muzeju odločili, da bodo stalno razstavo vsebinsko prenovili in vizualno na novo oblikovali. Avtor nove razstave je Marjan Linasi, ki jo je zasnoval tako, da obiskovalce popelje skozi burna dogajanja na jugovzhodnem Koroškem v prevratnem času od razpada avstro-ogrske monarhije do vrnitve Libelič k matični domovini 1. oktobra 1922.

“To je res izjemen primer v slovenski zgodovini, da je neka vas naredila takšno akcijo, ki je na koncu uspela, da so po dveh letih, ko so že bili pod Avstrijo, potem prišli pod Jugoslavijo,” je za STA dejal Linasi. Pri oblikovanju nove razstave so, kot je dodal, deloma sledili prejšnjemu konceptu, deloma pa so koncept tudi nekoliko spremenili.

Posebno pozornost smo posvetili mladim, kajti želimo, da se aktivno vključujejo v takšne vsebine, kot je primer Libelič, da spoznajo, da nič ni samoumevno, ampak da se je treba truditi,” pa je ob odprtju razstave v izjavi medijem dodal direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Skozi razstavo bodo, tako kot doslej, obiskovalce lahko popeljali tudi lokalni turistični vodiči, ki so po Libeličah v minulih letih popeljali številne obiskovalce, ob letošnjem jubileju pa so izdali brošuro s povzetkom najbolj znanih zgodb in znamenitosti Libelič.

To je le ena od aktivnosti, ki so jih ob 100. obletnici prelomnih dogodkov pripravili v Libeličah, program dogajanja pa se še dopolnjuje, so povedali na današnji novinarski konferenci krajevne skupnosti. V dogajanje, ki so ga začeli snovati že pred enim letom, je vključenih več društev in številni krajani vseh generacij.

Praznovanje začenjajo v petek, 23. septembra, s filmskim večerom, na katerem bodo predstavili različne arhivske posnetke iz kraja. Dan kasneje bodo po tistem, ko lani tega niso izvedli, praznovali letošnjo 131-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Libeliče, ki se ponaša z več kot 300 člani, kar številčno predstavlja približno polovico vseh prebivalcev te krajevne skupnosti.

V dneh, ki sledijo, načrtujejo v Libeličah še zborovsko oz. pevsko popoldne, na katerem bodo nastopili tudi gostje iz sosednje Avstrije, srečanje starejših in invalidnih oseb iz Libelič, medgeneracijski pripovedovalski večer o poplebiscitnem dogajanju, medgeneracijsko druženje, lovski večer in večer koroških glasbenikov. Vrhunec praznovanja pa je načrtovan za nedeljo, 2 oktobra, ko na osrednji državni slovesnosti pričakujejo tudi slovenski državni vrh.

Ob okroglem jubileju so v Libeličah izdali tudi poseben zbornik, 30. septembra bo na pošti v Libeličah v uporabi priložnostni poštni žig, v gasilskem domu pa na ogled filatelistična razstava. Obletnico, katere rdeča nit je tudi poseben logotip avtorja, dijaka Andraža Rudolfa, spremlja še več drugih dogodkov.

Med drugim je v teku projekt z naslovom Koroška 100 let pozneje, pri katerem sodeluje več koroških ustanov in v okviru katerega poteka obnova stavbe na nekdanjem mejnem prehodu Libeliče, ki bo z obnovo dobila nove vsebine.

Ob skorajšnji 100. obletnici priključitve Libelič k matični domovini so v Libeličah pripravili pester program dogodkov med 23. septembrom in 2. oktobrom, ko bo tam potekala osrednja državna proslava. Že včeraj pa je Koroški pokrajinski muzej v Libeličah odprl prenovljeno oz. novo razstavo Libeliče 1922. Simbol narodne zavesti, upora in zmage.