Search
Close this search box.

V KOK na ogled postavili razstavo, ki vas popelje skozi sedem desetletij knjižnice (FOTO)

V petek so v razstavišču knjižnice otvorili domoznansko razstavo Duh v času: 7 desetletij knjižnice v podobah in rečeh, ki sta jo pripravili Simona Šuler Pandev in Simona Vončina.

“Pričujoča domoznanska razstava DUH V ČASU: 7 desetletij knjižnice v podobah in rečeh simbolično zaključuje jubilejno leto knjižnice. Vizualna osnova razstavnih panojev je Fototeka Koroške osrednje knjižnice, analogna in digitalna, za to razstavo v celoti skrbno pregledana, kuverta za kuverto, mapa za mapo, izbor izbora odbranega … Tema so obiskovanja, prireditve in slavnosti, ki so nastajale pod okriljem knjižnice in v navezavi s sorodnimi inštitucijami. Foto-dokumentirani dogodki, ki so kot dragocen dokument časa postali gradniki posebne zbirke Fototeka.” je o razstavi povedala ena izmed avtoric razstave Simona Vončina.

Avtorici razstave Simona Vončina in Simona Šuler Pandev.

Pripovedno nit razstave sta avtorici zaupali pričevalcem in soustvarjalcem kulturnega dogajanja v knjižnici ter tudi izven nje. Dragocene Slike spomina je zapisal Josip Košuta, Mirko Osojnik je kot nekdanji sodelavec in kasneje muzealec razmišljal o ‘Knjižničarstvu za
srčno kulturo in politično rabo’
. Fotografinja in filozofinja Nika Hölcl Praper pa je razmišljala o podobah in času.

Razstavo si lahko ogledate do 31. januarja 2020.

Večina besedil, ki jih vidimo na razstavnih panojih v tipkarskem slogu je dobesedno povzeta iz Kronike Koroške osrednje knjižnice, ki jo je ob svojem odhodu na podlagi dokumentov in po spominu zapisal ravnatelj Janez Mrdavšič ter kasneje, ob 50-letnici knjižnice, dopolnila ravnateljica in direktorica mag. Majda Kotnik-Verčko.

Na otvoritvi je v kulturnem programu je nastopila vokalna skupina Smo kar smo iz Črne na Koroškem pod vodstvom Mojce Kamnik.

OTVORITEV RAZSTAVE DUH V ČASU: 7 DESETLETIJ KNJIŽNICE V PODOBAH IN REČEH:

Razstava bo na ogled do 31. januarja 2020.

VIR: KOK

Dogodki