Search
Close this search box.

V KGLU do konca septembra na ogled razstava Hommage Tisnikarju

V Koroški galeriji likovnih umetnosti odpirajo razstavo Minljivost – Hommage Tisnikarju.

Na razstavi, ki jo bodo odprli v četrtek, 13. 5. 2021 bodo predstavljena dela iz zbirke HOMMAGE TISNIKARJU, ene osrednjih zbirk KGLU, ki si jo je zamislila umetnostna zgodovinarka in nekdanja direktorica galerije Milena Zlatar, v spomin na Jožeta Tisnikarja pa združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike. 

“Življenje Jožeta Tisnikarja se je končalo leta 1998 v tragični prometni nesreči ravno v času, ko je z veliko retrospektivno razstavo ob jubileju sedemdesetletnice v slovenjgraški Koroški galeriji likovnih umetnosti doživel največji triumf svoje umetnosti. Samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence pa je tudi poslej ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, osredotočenih na eno izmed osrednjih zbirk slovenjgraške galerije z naslovom »HOMMAGE TISNIKARJU«, ki si jo je zamislila umetnostna zgodovinarka in tedanja direktorica KGLU Milena Zlatar, v spomin na velikega slikarja pa združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.”

Zaradi omejitev, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, bo odprtje potekalo brez spremljevalnega dogodka. Za posamične obiskovalce bo kustos Marko Košan na ta dan v razstavnem prostoru med 16. in 18. uro na voljo za informacije o razstavi.

Herman Pivk, Mojster Tisnikar, 2007, mešana tehnika in pigmentni odtis na platno 1/1, 137 x 156 cm.

Zbirka Hommage Tisnikarju vključuje 66 Tisnikarjevih slik in risb, ob njih  pa še dela naslednjih avtorjev: Mirsad Begić, Bogdan Borčić, Matej Čepin, Hermann Falke, Metod Frlic, Zdenko Huzjan, Roberto Kusterle, Dragiša Modrinjak, Zoran Mušič, Valentin Oman, Tihomir Pinter, Herman Pivk, Vladimir Veličković, Franc Vozelj. 

Razstava bo na ogled do 26. septembra 2021.

VIR: KGLU

Dogodki

V Koroški galeriji likovnih umetnosti odpirajo razstavo Minljivost – Hommage Tisnikarju.