Search
Close this search box.

V galeriji v petek odprtje razstave LOJZE LOGAR. Pop!

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bodo v petek odprli razstavo Lojzeta Logarja.

Razstava LOJZE LOGAR. Pop!, ki jo v galeriji odpirajo v petek, 9. oktobra 2020, ob 19. uri je del širšega razstavnega projekta, poimenovanega artLOGARt.

Kot so pojasnili v galeriji so se v omenjenem projektu pregledne razstave celotnega umetnikovega opusa združile štiri institucije iz Koroške, Prekmurja, Ljubljane in Izole. Vsaka izmed razstav predstavlja eno zaokroženo ustvarjalno etapo, v celoto pa jih združuje razstavni katalog in skupen promocijski program. V KGLU se v razstavi LOJZE LOGAR. Pop! posvečajo najzgodnejšemu umetnikovemu opusu, ki v jedru zajema t. i. pop-art obdobje, kustos razstave je Marko Košan.

Lojze Logar (1944, Mežica–2014, Izola), dolgoletni profesor za grafiko, risanje in slikanje na ALUO v Ljubljani, je bil eden izmed najzanimivejših in samosvojih avtorjev, ki so se na slovenskem likovnem prizorišču pojavili ob koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih letih preteklega stoletja v času t. i. pop arta. Rodil se je na Koroškem, mladost je preživel v Prekmurju, zrela leta v Ljubljani, nazadnje pa je živel in umrl v Izoli.

V galeriji še dodajo, da je bil Logar osrednja osebnost med likovniki, ki so “izoblikovali našo različico pop arta, poimenovano kar nova (ekspresivna) figuralika (razstava v KGLU).” Pojasnijo, da se je kasneje “preizkusil tudi na področju konceptualizma in radikalnega, koloristično bogatega ekspresionizma, v začetku 80. let je nato skoraj povsem opustil novo figuraliko in začel ustvarjati v maniri minimalističnega črno-črnega slikarstva.” V galeriji še razložijo, da je konec osemdesetih zastavil svoj najobsežnejši ciklus Davidovi vrtovi (razstava v Galeriji Murska Sobota), v devetdesetih letih pa je z novim slogovnim pristopom začel razvijati ciklus slik Intermezzozoik in ga zaokrožil v seriji z naslovom Sarcophag U.S. (razstava v Obalnih galerijah). Predstavitev opusa zaključuje postavitev v galeriji ZDSLU v Ljubljani s predstavitvijo zadnjih del na papirju iz serije Angeli.

LOJZE LOGAR, PREGLEDNA RAZSTAVA 1968–2014

LOJZE LOGAR. Pop!, Koroška galerija likovnih umetnosti, 9. oktober–13. december 2020

LOJZE LOGAR. Črne slike in Davidovi vrtovi, Galerija Murska Sobota, 12. november–30. december 2020

LOJZE LOGAR. Intermezzozoik, Sarcophag(U.S.), Obalne galerije, 19. marec–2. maj 2021

LOJZE LOGAR. Angeli, Galerija Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, 14. januar–7. marec 2021

Koroška galerija likovnih umetnosti se je tudi letos pridružila akciji Skupnosti muzejev Slovenije “Z igro do dediščine”, ki je v tednu otroka, od 5. do 11. oktobra. V tem tednu v KGLU vabijo družine vseh oblik na brezplačen obisk galerije, v soboto 10. oktobra 2020, ob 11. uri pa na brezplačno vodstvo po razstavi. V galerijski trgovini pa nudijo 20 % popust na vse publikacije.

VIR: KGLU