V Dravogradu je potekala prestavitev zbirke poezije Aleksandre Gradišnik (FOTO)

Na literarnem dogodku, ki se je odvijal v Knjižnici Dravograd, je 13. 9. 2022 predstavila svojo prvo zbirko poezije, z naslovom Besednega gnezdenja sreča, domačinka mag. Aleksandra Gradišnik. Ob izidu knjige se je z avtorico pogovarjala urednica zbirke mag. Branka Fišer. Gostiteljica dogodka, Knjižnica Dravograd, je z literarnim dogodkom odprla 15. sezono bralne značke za odrasle Korošci pa bukve beremo.

Aleksandra Gradišnik na avtorski raziskovalni poti literarnega ustvarjanja preko domačega Dravograda širi kreativni diapazon življenja in dela. S prvo izdano zbirko poezije nas tokrat popelje v brezmejni svet sporazumevanja in iskanja neskončnih možnosti ustvarjalnosti, ki s prepletanjem misli, besed in dejanj krepi krog življenjske energije.

Bralci so se po proznem delu, romanu Drug drugemu življenje, seznanili z naslednjo knjigo poezije, kjer se je avtorica posvetila prepletanju lepot življenja in narave in zaokrožila zbirko kot hvalnico življenju, človečnosti, naravi in ustvarjalnosti. V sklopu literarnega večera se je avtorica, ki vidi poezijo kot esenco ustvarjalnosti, z bralci sprehodila skozi pesmi, skupaj z urednico sta osvetlili proces literarnega ustvarjanja in pomen premišljenega raziskovanja v prepletanju pesniške oblike in vsebine. Poezija nagovarja bralce s popotnico sporočilnosti o navdihujoči naravi, njeni vseprežemajoči sili, ki je neizmeren vir spoznanj, in moči pozitivne narave človeka.

Ob dogodku je avtorica nekaj knjig tudi podarila knjižnicam in ustanovam, kjer se bogati kulturni utrip Dravograda in Koroške ter se prepleta medgeneracijsko življenje.

Zbirko začenja uvodna misel, ki je dobila tudi svoje mesto na zadnji strani knjižnega ovitka: “Vsak nov dan prežemata prva in zadnja beseda in misel pristne lepote podarjenega sveta, življenju slehernemu se poda, saj željam, skritim in izrečenim, krepko priliva blagodejni smisel.”

FOTOGALERIJA

Avtor besedila: Jerneja Ban