Search
Close this search box.

V Dravogradu bo v znamenju kitar, orglic in trobil potekal 12. festival malih instrumentalnih skupin

V Dravogradu, v cerkvi sv. Vida, bo to soboto potekal 12. državni festival malih instrumentalnih skupin. Nastopili bodo Kitarski orkester Svarun, Sorški orgličarji in Pihalna sekcija Godbe Medvode. Po prireditvi pa bodo za dobro vzdušje skrbeli člani zasedbe Čaga Boys iz Velenja

V soboto, 6. julija, bodo ljubitelji raznolike instrumentalne glasbe lahko uživali na 12. festivalu malih instrumentalnih skupin, ki bo potekal v Dravogradu, s pričetkom ob 17. uri.

Na festivalu, ki ga bo spremljala tudi strokovna komisija, se bodo predstavile različne instrumentalne zasedbe, orgličarji, kitaristi in trobilci, pogoj za sodelovanje pa je, da zasedba ne šteje več kot 25 članov.

Festival, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, letos gosti Dravograd, za prizorišče popoldanskega dela pa so izbrali cerkev sv. Vida v Dravogradu. Kot je pojasnil organizator, je ambient cerkve primeren za skupine, ki izvajajo nežnejše zvoke, zato bodo tam ob 17. uri nastopili Sorški orgličarji – KUD Oton Župančič Sora, Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča in Trobilna sekcija Godbe Medvode.

FOTO: Pivo in čevapi. Na festivalu si že nastopili tudi člani skupine Pivo in čevapi.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti preko vsakoletnih državnih festivalov instrumentalnih skupin, že od svoje ustanovitve skrbi za razvoj ljubiteljske glasbene ustvarjalnosti. Festival malih instrumentalnih skupin se razvija v novo smer, saj vse bolj postaja festival, na katerem bodo imele možnost predstaviti se žiriji in drugi javnosti številne in raznovrstne instrumentalne skupine – tako slovenske kot tuje.

Prireditev festivalskega značaja je namenjena medsebojnemu druženju in izmenjavi izkušenj različnih instrumentalnih skupin, ki štejejo do 25 članov. Program srečanja ni programsko omejen. Instrumentalna zasedba posameznih sestavov je zelo raznolika, zastopana so pihala, trobila, godala in inštrumenti s tipkami, sodelujejo pa lahko sestavi ne glede na glasbeni slog, na primer jazz, klasika, rock, narodna glasba, zato so tudi izvedbe pestre in zanimive.

Dogajanje se bo ob 18. uri preselilo na Prireditveni prostor Lukna, saj glasbeniki skupine Čaga Boys iz Velenja prisegajo na glasnejšo, bolj dinamično glasbo. Klasična trubaška zasedba iz Velenja, v kateri poleg trobil ne manjkajo bobni in harmonika, bo izvedla koncertni program svojega tekmovalnega in predstavitvenega koncerta v okviru mednarodnega festivala trobilnih skupin v srbski Guči. Po njihovem nastopu pa sledi Dravograjska noč z ansambli Rok ‘n’ Band, Obvezna smer in Triom Rudija Breznika.

V soboto, 6. julija, od 15. ure dalje, bodo na prireditvenem prostoru Lukna tudi animacije za otroke, na Ribiškem domu pa bo Dan odprtih vrat Koroške ribiške družine, kjer vam bodo ribiči pripravili brezplačne odlične ribje jedi za pokušino, ogledali pa si boste lahko tudi ribiški muzej.

Preberite tudi: Dravograjska noč: čez dan zabava za najmlajše, zvečer koncert Rok’n’Banda z gosti

Vir: JSKD, Foto: arhivi izvajalcev

Dogodki

V Dravogradu, v cerkvi sv. Vida, bo to soboto potekal 12. državni festival malih instrumentalnih skupin. Nastopili bodo Kitarski orkester Svarun, Sorški orgličarji in Pihalna sekcija Godbe Medvode. Po prireditvi pa bodo za dobro vzdušje skrbeli člani zasedbe Čaga Boys iz Velenja