Search
Close this search box.

V Črno na Koroškem prihaja Akademska folklorna skupina France Marolt

Radosti in trpkosti pót: 71. letna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt, ki je nastala pod idejnim vodstvom dr. Tomaža Simetingerja. Poleg njega so predstavo oblikovali koreografi: Mirko Ramovš, Mojca Kostanjevec, Tanja Drašler in Luka Kropivnik.
FOTO: Mulec Weddings (Anže in Polona Mulec)

V soboto, 8. junij 2019, ob 19.30 vabljeni v Kulturni dom Črna na Koroškem, na 71. letno plesno predstavo Akademske folklorne skupine France Marolt

Gre za letno produkcijo najvidnejšega slovenskega folklornega ansambla, v kateri sodeluje več kot 70 plesalcev, glasbenikov in pevcev. Rdečo nit predstave so tokrat poiskali v delu, obredih, povezanih z delom in svetu, kjer se stikata delo in ples. Z razmislekom o odnosu do dela in plesa snovalci koncerta odpirajo pomembno temo, ki je tako v preteklosti, kot še danes, zaznamovala kulturo plesa. Ob bok bodo postavili dela koreografov starejše in mlajše generacije.

FOTO: Mulec Weddings (Anže in Polona Mulec)

Letna predstava Radosti in trpkosti pót bo posegla v svet, kjer se ob najrazličnejših priložnostih stikata delo in ples. Akademska folklorna skupina France Marolt bo popeljala obiskovalce tako od tradicionalnih, danes že neobstoječih oblik dela v kmečkem okolju, do dela in plesa, ki ga je prinesel čas industrializacije. Z razmislekom o odnosu dela in plesa snovalci koncerta odpirajo pomembno temo, ki je tako v preteklosti, kot še danes, zaznamovala kulturo plesa in dela, tako na Slovenskem kot širše.

Predstava je nastala pod idejnim vodstvom dr. Tomaža Simetingerja. Poleg njega so predstavo oblikovali koreografi: Mirko Ramovš, Mojca Kostanjevec, Tanja Drašler in Luka Kropivnik.

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjih odrih v Sloveniji in svetu.

Skupino je dobrih petinštirideset let vodil priznani slovenski etnokoreolog in folklorist, profesor Mirko Ramovš, ki je skupini pustil največji opus odrskih postavitev in idejnih zasnov, po njem je vodstvo prevzel dr. Tomaž Simetinger. Le-ta je skupino popeljal v nove razsežnosti plesnega izročila in javnosti približal tudi manj znane in stereotipno ”nefolklorne” zvrsti, kot so recimo plesi srednjega veka, plesna kultura meščanstva in tudi poustvarjanje ljudskega plesa s pomočjo ostankov  staroverstva na Slovenskem. V letošnji sezoni je mesto umetniškega vodje prevzela Jasna Žitnik, strokovnjakinja s pevskega področja, s pomočjo katere je v društvu začela delovati nova pevska skupina, Maroltovke, ki se že lahko pohvalijo z odmevnimi nastopi in sodelovanjem s priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Rudi Bučar in Prifarski muzikanti.

FOTO: Mulec Weddings (Anže in Polona Mulec)

V enainsedemdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati Častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 100 članov, razdeljenih v 3 plesne skupine, 2 glasbena orkestra in 2 pevski skupini. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Pohvali se lahko z mnogimi protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu in z izkušenim, plesno in pevsko izobraženim kadrom.

Ples in delo sta dve aktivnosti človeka, ki si morda na videz nasprotujeta, a sta se od nekdaj medsebojno dopolnjevali. Zadovoljstvo v plesu terja tudi svoj napor  in trpek pòt dela je ob uspešnem zaključku nagrajen z radostjo.


Letna predstava Radosti in trpkosti pót bo posegla v svet, kjer se stikata delo in ples ob različnih priložnostih.  Akademska folklorna skupina France Marolt bo popeljala obiskovalce tako od tradicionalnih, danes že ne obstoječih oblik dela v kmečkem okolju, do dela in plesa, ki ga je prinesel čas industrializacije. Predstava bo za vse nostalgike postregla z nekaj koreografijami, ki so bile na repertoarju Akademske folklorne skupine France Marolt že pred desetletji. Po drugi plati pa bodo mlajši koreografi njeno rdečo nit nadgradili tudi s temami, ki doslej na odru še niso bile uprizorjene. Pot, ki bo tako radostna kot polna trpkosti naporov, bo raziskovala delo na kmetih in gibanje v tovarnah, kjer so kovali železo ali zvijali cigarete. Obiskovalce bo ta pót peljala med pisarje, ki so svojimi peresi in papirjem  skrbeli, da je vse potekalo nemoteno. In ne nazadnje del predstave namenjen tudi delu v prostem času, kjer so si posamezniki lahko kakšen priboljšek poskrbeli tudi z lovljenjem in prodajo žab.

FOTO: Občina Črna na Koroškem

Predstava bo za vse nostalgike postregla z nekaj koreografijami, ki so bile na repertoarju Akademske folklorne skupine France Marolt že pred desetletji. Po drugi strani pa bodo mlajši koreografi njeno rdečo nit nadgradili s temami, ki doslej na odru še niso bile uprizorjene in se odmikajo od tradicionalnih zasnov in pristopov v folklorni produkciji ter iščejo odgovore na ključna vprašanja (po)ustvarjanja konceptov plesne kulture na Slovenskem.

Maroltovci bi radi tudi tokrat stopili korak naprej in vas vabijo, da se jim na tej póti, polni potu, pridružite.

Dogodki

Radosti in trpkosti pót: 71. letna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt, ki je nastala pod idejnim vodstvom dr. Tomaža Simetingerja. Poleg njega so predstavo oblikovali koreografi: Mirko Ramovš, Mojca Kostanjevec, Tanja Drašler in Luka Kropivnik.