Search
Close this search box.

V boju za kulturo na balkonu slovenjgraškega kulturnega doma včeraj zazvenela glasba

Skrajni čas za odpiranje dvoran, za takšne rešitve, ki bodo tudi v trenutnih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev, so včeraj z različnih koncev države sporočali kulturniki. Akciji "Pet pred dvanajsto" so se pridružili tudi v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

“Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako,” so zapisali na spletni strani Narodnega doma Maribor ter pozvali vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da se v tem boju združijo. “Le tako bomo pritegnili pozornost javnosti, otopele od političnih škandalov. Le s skupno akcijo bomo odločevalcem dali vedeti, da smo sila, ki jo morajo jemati resno.”

“Naj z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti zazveni živa glasba, naj se zasliši živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, naj oživijo lutke, naj mimoidoče razveseli likovna stvaritev ali plesna figura.”

Tudi Kulturni dom Slovenj Gradec se je pridružil vseslovenski akciji “Pet pred dvanajsto”. Včeraj od 11.55 do 12.30 so tako z balkona kulturnega doma mimoidočim omogočili vsaj trenutek užitka ob kulturi: “V živo, varno in brez kršenja odlokov,” so zapisali na družbenem omrežju Facebook. Dodali so, da s tem javnosti in odločevalcem pošiljajo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. “Pet pred dvanajsto je! Ne zanikamo virusa, ne marginaliziramo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom. Zahtevamo odprtje kulturnih institucij in kulturo v živo”, so še zapisali.

“Lepo je bilo slišati kitaro, saksofon in glas v tem pomladnem vetru… Verjamemo, da bomo kmalu nazaj. Odprimo se,” ob koncu akcije dodali v kulturnem domu.

FOTO: “Pet pred dvanajsto” v Slovenj Gradcu:

Podobne prireditve je pod skupnim naslovom Pet pred dvanajsto pripravilo 25 kulturnih ustanov po Sloveniji, ki so se odzvali na poziv Narodnega doma Maribor. Z izvajanjem žive glasbe in besede, oživitvijo lutk in plesnih figur so želeli opozoriti na kritično stanje v slovenskem kulturnem sektorju.

S kratkimi kulturnimi nastopi so se akciji kulturnikov pridružili: Festival Ljubljana, Delavski dom Trbovlje, Kulturni dom Slovenj Gradec, MKC Maribor, Avditorij Portorož v Piranu, Floating Castle Festival, Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana, Klemen Ramovš, Hram kulture Arnolda Tovornika, KC Semič – TIC Semič, Kulturni center Delavski dom Zagorje, MISSS – Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, Kulturni dom Krško, Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Lutkovno gledališče Maribor, Gojmir Lešnjak – Gojc, Skofi, Dom kulture Kamnik, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, MIKK klub, Štuk, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Kulturni dom v Gorici (Italija), Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor, LACHA – posrkaj kulturo , KiTARNiCA, Festival Velenje, Klub eMCe plac s partnerji in drugi.

VIR: KD Slovenj Gradec, Narodni dom Maribor, savus.si

Dogodki

Skrajni čas za odpiranje dvoran, za takšne rešitve, ki bodo tudi v trenutnih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev, so včeraj z različnih koncev države sporočali kulturniki. Akciji "Pet pred dvanajsto" so se pridružili tudi v Kulturnem domu Slovenj Gradec.