Search
Close this search box.

Tudi kulturne ustanove lahko pomagajo pri premagovanju krize

Na pomen in vrednost svetovne kulturne dediščine je v času širjenja novega koronavirusa opozoril tudi Svetovni spomeniški sklad (World Monuments Fund oz. WMF).

Svetovni spomeniški sklad je neprofitna, civilna organizacija, ki opozarja na ogrožene spomenike in umetniška dela po vsem svetu.

Na različnih koncih sveta, na številnih fotografijah, objavljenih v medijih in na družbenih medijih v času pandemije koronavirusa samevajo tudi izjemni kulturni spomeniki in druga kulturna dediščina. Pri organizaciji so zapisali, da “naj nas ta praznina opomni tudi na simbolno moč kulturne dediščine, ki lahko tako v dobrih kot slabih časih še vedno izzove našo domišljijo.”

Opozorili so, da lahko tudi kulturne ustanove po vsem svetu z donacijami bolnišnicam odigrajo pomembno vlogo pri spopadanju s trenutno krizo. Zaščitne maske in rokavice, ki so še kako iskane po vsem svetu, so del vsakodnevne opreme, ki se uporablja tudi pri varstvu kulturne dediščine. Tako je denimo Francoski nacionalni arhiv, kjer bo po obsežni rekonstrukciji Chancellerie d’Orléans stalno nastanjen projekt Svetovnega spomeniškega sklada, že podaril 400 mask bolnišnici Fontainebleau. Še naprej nas naj navdihujejo dejanja solidarnosti.

Svetovni spomeniški sklad je med drugim opomnil, da si mora Hrvaška opomoči po dveh uničujočih potresih, obeh močnejših od 5,0 stopnje po Richterjevi lestvici. Potresa sta se zgodila v času, ko se je naša soseda, tako kot velik del sveta, že soočala z vse več primeri novega koronavirusa, izvajanjem družbene izolacije in drugimi ukrepi za blažitev epidemije. Sosedje poročajo o veliki škodi, tudi v muzejih in v zagrebški katedrali, ki je ikonična stavba. Svetovni spomeniški sklad se je na Hrvaškem že povezal s partnerji s področja varovanja kulturne dediščine in jim pomagal pri nujnih ocenah razmer. Prav tako se organizacija zaveda, da nadaljevanje pandemije ne preprečuje drugih kriz, ki bodo ogrozile območja dediščine, so sporočili iz ministrstva za kulturo.

“Območja dediščine lahko pomagamo varovati tudi tako, da podpremo sklad za odzivanje na krizne razmere, ki zagotavlja sredstva za ukrepe za zgodnje obnove. Kulturna dediščina lahko pomaga skupnosti, ustvarja nove gospodarske priložnosti in krepi družbeno povezanost v primeru katastrof.” so še dodali.

Svetovni spomeniški sklad, že od leta 1992 sodeluje s španskimi partnerji pri zaščiti svetovno pomembnih spomenikov (od prazgodovinske jame La Garma do Alhambre in tudi drugih znamenitosti), je opomnil tudi na razmah epidemije v Španiji. Organizacija je na družbenih omrežjih solidarno spremljala Špance in njihovo dediščino. Ekipe Svetovnega spomeniškega sklada pa so bile na terenu v stiku tudi z redovnicami, ki prebivajo v zaprtih samostanih mesta Sevilla, kjer organizacija izvaja konservatorsko-restavratorsko prenovo. Za nune, ki živijo na svetih mestih, kot je samostan Santa Ines, se življenje v samoti in molitvi ni ustavilo, ker pa je število obiskovalcev manjše, še več časa posvečajo molitvam za vse nas.

VIR: Ministrstvo za kulturo

Dogodki