Search
Close this search box.

Teden odprtega ateljeja z mladim sirijskim ustvarjalcem in društvom RAUM AU mnogim osvetlil pogled na problematiko beguncev

Projekt Teden odprtega ateljeja, ki ga je organiziralo kulturno društva RAUM AU, je – tako kot ostali društveni projekti –naravna posledica družbeno-politične situacije v Evropi. Ukvarja se s socialno integracijo mladih iz različnih kulturnih območij.

Rado Carlo Poggi, predsednik društva, je Noora Albalija spoznal na mednarodnem projektu Graffiti & Street Art, ki ga je društvo lani izvedlo v Avstriji, Noor pa je bil eden od udeležencev projekta. Takrat se je Noor pravzaprav prvič srečal z grafiti in se na prvi pogled zaljubil vanje in v ulično umetnost. Strastno je ohranjal stike z vsemi udeleženci, čeprav, kot pravi sam, ni imel ravno veliko časa za ustvarjanje; kot begunec se je moral namreč najprej naučiti nemškega jezika. Noor Albali živi v Nemčiji. Stanovanje, ki ga deli s štirimi Nemci, je našel s pomočjo spletne platforme Refugees Welcome. Tu pa se je njuna pot ponovno križala – Rado Carlo Poggi je namreč eden od ustanoviteljev slovenske platforme Refugees-welcome.si. Z vidika današnje birokracije, pripeljati begunca iz Nemčije in ga gostiti v okviru kulturnega projekta ni mačji kašelj, z dobro voljo pa se je vse uredilo.

Noorovo desetdnevno bivanje v Slovenj Gradcu se je začelo s sobotnim srečanjem članov skupine Zainteresirani, ki deluje pod okriljem društva RAUM AU. Z gostom srečanja, Janezom Markešem, soo razpravljali o Sloveniji, pri čemer se je porodila marsikatera ustvarjalna misel.

Od ponedeljka dalje pa je v prostoru društva, ki bo še letos porušen zaradi potrebe širitve šolskega centra, potekal Teden odprtega ateljeja. Občani so lahko vsak popoldan obiskali Noora, se z njim pogovarjali o ustvarjalnosti in dobili odgovore na vprašanja, povezana z begunsko problematiko. In prav zaradi teh realnih stikov z beguncem, ki jih je omogočal projekt, so lahko obiskovalci iz prve roke slišali in spoznali zgodbe posameznika ter si s tem pridobili širino pri dojemanju današnjih razmer.
“Potreba po oblikovanju konstruktivne vizije prihodnosti Evrope, izpostavljena v diskusiji med prisotnimi obiskovalci in mladim beguncem, vzpodbuja kritično mišljenje in senzibilnost za človekove pravice, s čimer kreira plodna tla za skupno konstruktivno prihodnost,” je ob zaključku projekta povedal organizator Rado Carlo Poggi.

 

Dogodki