Teden odprtega ateljeja z mladim sirijskim ustvarjalcem in društvom RAUM AU mnogim osvetlil pogled na problematiko beguncev

odprti atelje_3

Projekt Teden odprtega ateljeja, ki ga je organiziralo kulturno društva RAUM AU, je – tako kot ostali društveni projekti –naravna posledica družbeno-politične situacije v Evropi. Ukvarja se s socialno integracijo mladih iz različnih kulturnih območij.

Rado Carlo Poggi, predsednik društva, je Noora Albalija spoznal na mednarodnem projektu Graffiti & Street Art, ki ga je društvo lani izvedlo v Avstriji, Noor pa je bil eden od udeležencev projekta. Takrat se je Noor pravzaprav prvič srečal z grafiti in se na prvi pogled zaljubil vanje in v ulično umetnost. Strastno je ohranjal stike z vsemi udeleženci, čeprav, kot pravi sam, ni imel ravno veliko časa za ustvarjanje; kot begunec se je moral namreč najprej naučiti nemškega jezika. Noor Albali živi v Nemčiji. Stanovanje, ki ga deli s štirimi Nemci, je našel s pomočjo spletne platforme Refugees Welcome. Tu pa se je njuna pot ponovno križala – Rado Carlo Poggi je namreč eden od ustanoviteljev slovenske platforme Refugees-welcome.si. Z vidika današnje birokracije, pripeljati begunca iz Nemčije in ga gostiti v okviru kulturnega projekta ni mačji kašelj, z dobro voljo pa se je vse uredilo.

Noorovo desetdnevno bivanje v Slovenj Gradcu se je začelo s sobotnim srečanjem članov skupine Zainteresirani, ki deluje pod okriljem društva RAUM AU. Z gostom srečanja, Janezom Markešem, soo razpravljali o Sloveniji, pri čemer se je porodila marsikatera ustvarjalna misel.

Od ponedeljka dalje pa je v prostoru društva, ki bo še letos porušen zaradi potrebe širitve šolskega centra, potekal Teden odprtega ateljeja. Občani so lahko vsak popoldan obiskali Noora, se z njim pogovarjali o ustvarjalnosti in dobili odgovore na vprašanja, povezana z begunsko problematiko. In prav zaradi teh realnih stikov z beguncem, ki jih je omogočal projekt, so lahko obiskovalci iz prve roke slišali in spoznali zgodbe posameznika ter si s tem pridobili širino pri dojemanju današnjih razmer.
“Potreba po oblikovanju konstruktivne vizije prihodnosti Evrope, izpostavljena v diskusiji med prisotnimi obiskovalci in mladim beguncem, vzpodbuja kritično mišljenje in senzibilnost za človekove pravice, s čimer kreira plodna tla za skupno konstruktivno prihodnost,” je ob zaključku projekta povedal organizator Rado Carlo Poggi.

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.