Search
Close this search box.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic letos prek spleta

Organizacija Unesco je 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaradi koronavirusa bo njegovo praznovanje letos drugačno, saj je večina šol zaprtih, prav tako ostale ustanove, povezane s knjigo. Unesco je zato pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. V tej obliki bo potekala tudi tradicionalna Noč knjige.

Virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige bo potekalo tudi pri nas. Vsakoletna Noč knjige bo potekala prek spletnih platform in bo trajala tako dolgo kot noč na Zemlji. Praznovanje Svetovnega dneva knjige, pa so pripravili tudi v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec in Meškovi Bukvarni, saj vabijo, da iz knjig v privatni zbirki sestavite sporočilo ali preberete in posnamete kakšno pesem ali pravljico ter vse objavite na njihovi strani z dopisom #nočknjige2020meškova.
Njihovo sporočilo na fotografiji preberete tako, da sestavite naslove knjig.

Iščem pesem – pa sem v njej,
Ti povem zgodbo?
Vse ob pravem času,
(Per)verzije ljubezni in sovraštva,
Največji dar,
Obletnica samote,žHavaji na papirju,
Zmanjkuje prostora
*idejna zasnova Petra Žunko in Jasna Medved
FOTO: Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

V Barceloni na ta dan praznujejo Jordi (sv. Jurij), to je dan ljubezni in književnosti. Ljudje si na ta dan izmenjajo knjige in vrtnice kot znak hvaležnosti. Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej, ter se po drugi strani naslanja na znano katalonsko legendo o zmaju. Glede na legendo se je vitez boril z zmajem, ki je teroriziral vas in princeso. Ko ga je le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo. V zadnjih letih se je pobuda »knjige in vrtnice« razširila tudi drugod po svetu in beleži že 150 dogodkov v več kot 50 državah. Tej pobudi se letos pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev.

Na Facebook profilu Društva slovenskih pisateljev bo danes pestro, bogato in žanrsko raznoliko, za nekatere nostalgično, za druge pa spodbudno, da na knjižni polici zapolnijo prostor z novo knjigo. Na njihovi strani se bodo vrstile objave najljubših knjig iz slovenske književnosti nekaterih slovenskih pisateljic in pisateljev ter pesnic in pesnikov.

Javna agencija za knjigo RS pa je pripravila spletni knjižni sejem, na katerem se bodo založbe predstavile z virtualno stojnico.

VIR: 2020.nocknjige.si, Si21, STA

Dogodki