Search
Close this search box.

Slovenska filharmonija dobila novega v. d. direktorja

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj izdal odločbo, s katero je za novega vršilca dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije imenoval glasbenika oboista Mateja Šarca. Ta bo funkcijo v. d. direktorja opravljal od 2. aprila do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar najdlje eno leto.

Pred iztekom mandata ji bila razrešena dosedanja direktorica javnega zavoda Slovenska filharmonija. Ker pa ni bilo mogoče izpeljati javnega razpisa za imenovanje novega direktorja, nujno pa so morali zagotoviti nemoteno delovanje zavoda, so za čas do nastopa mandata novega direktorja oziroma najdlje za dobo enega leta za vršilca dolžnosti Slovenske filharmonije imenovali glasbenika Mateja Šarca.

Po poročanju STA je Marjetico Mahne z mesta direktorice Slovenske filharmonije v sredini marca razrešil že prejšnji minister za kulturo Zoran Poznič. Kot so tedaj za STA pojasnili na ministrstvu, so bili v postopku ugotovljeni zakonski razlogi, na podlagi katerih jo je bil minister dolžan razrešiti.

Matej Šarc, rojen 6. 6. 1965, je po poklicu akademski glasbenik oboist. Bil je prvi oboist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Freiburškega filharmoničnega orkestra. Od leta 1994 je prvi oboist orkestra Slovenske filharmonije, s katerim redno nastopa kot solist, zadnjih pet let pa tudi kot dirigent. Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana poučuje oboo in komorno glasbo. Leta 2015 je ustanovil Filharmonični festival baročne glasbe, bil trikrat njegov umetniški vodja in dirigent. Kot vodja pihalnega kvinteta Slowind je ustvaril programe dvajsetih Festivalov Slowind, kot solist koncertira na pomembnih svetovnih festivalih.

Vir: Ministrstvo za kulturo, STA

Dogodki