Search
Close this search box.

Slovenjgradčani naklonjeni ideji javnega prevoza

Potujoča razstava AZIONE UTILE: javni prevoz – mobilnost prihodnosti!?, se je 11. oktobra ustavila v slovenjgraškem domu starostnikov, kjer bo na ogled do konca oktobra.

Potujoča razstava, rezultat projekta AZIONE UTILE, se je iz društva raum AU preselila v slovenjgraški dom starostnikov. Projekt društva raum AU je z namenom spodbujanja diskusij na temo javni prevoz, povezal različne deležnike, mlade iz PUMa, Gimnazije, člane Mladinskega Sveta, uporabnike doma starostnikov in vso zainteresirano javnost.

Razstavljena dela prikazujejo mnenje lokalne skupnosti o javnem prevozu in so rezultat treh, predhodno izvedenih faz, ki jih narekuje, v projektu uporabljena metoda, AU proces. Ta v vseh svojih korakih neizpodbitno zagovarja diskusije in participacijo širše družbe, ker prav pretehtane pobude skupnosti spodbujajo aktivacijo odločevalcev.
Tudi razstava je potekala v duhu kreiranja novih, konstruktivnih debat. Obiskovalci so delili svoje poglede in izkušnje. Najstarejši med njimi so se spominjali pešačenja, kot edino možnost mobilnosti, nekateri lepih časov, ko je na Koroškem še vozil vlak, kot so povedali sami.
Izraženi so bili tudi predlogi o boljših avtobusnih povezavah v okoliške kraje, o prevozih na klic in potreba po brezplačnem javnem prometu, po vzoru velenjskega Lokalca, ki vozi na eni brezplačni liniji s taktom 15 minut.
Pri dogodku sta bila navzoča tudi županska kandidata Tilen Klugler in Andrej Breznik. Oba sta dejala, da se mora na področju javnega prevoza na Koroškem še dosti narediti in pritrjevala velenjskemu vzorcu. Damjana Kotnik, vodja PUM-o je izrazila zadovoljstvo nad projektom, uporabniki “njenega” zavoda pa so obiskovalcem razstave prenesli razmisleke, zbrane v sklopu projekta v mestnem jedru Slovenj Gradca.
Rado Carlo Poggi, vodja projekta, pa je v povzetku do sedaj zbranih projektnih doživetij povedal, da je opazil dober odziv civilne družbe in željo po družbeni angažiranosti občanov in da se lahko takšni umetniški eksperimenti razumejo tudi kot nov način poizvedovanja volje družbe, kot poizkus novih oblik vključevanja javnosti v odločanje.

Razstava bo v domu starostnikov na ogled do konca oktobra, kamor vas vabi projektna ekipa ter ponuja možnost sodelovanja pri ustvarjanju slike mnenja na temo javni prevoz.

Dogodki

Več iz istega kraja

Potujoča razstava AZIONE UTILE: javni prevoz – mobilnost prihodnosti!?, se je 11. oktobra ustavila v slovenjgraškem domu starostnikov, kjer bo na ogled do konca oktobra.