Search
Close this search box.

Sitotisk – še ena možnost kreativnosti

V ponedeljek, 21. avgusta vabljeni v raum AU, na delavnico sitotiska z mojstrico Andrejo Kragelnik.

Da je človeška kreativnost brezmejna dokazuje izvedba že pete sezone projekta Živela ustvarjalnost!

Projekt, ki ga izvajajo v nevladni organizaciji v javnem interesu raum AU se je do danes že dodobra zasidral v osrčje slovenjgraške kulturne ponudbe in ga lahko razumemo kot dodano vrednost celotni skupnosti, saj nenehno in vztrajno prikazuje najrazličnejše možnosti kreativnega izražanja, v želji, da lahko vsakdo najde nekaj zase in v prepričanju, da je prav kreativnost ena izmed najpomembnejših človeških dejavnosti, miselnih sposobnosti ter mehanizmov družbenega napredka.

Do danes so lahko udeleženci spoznali že več deset kreativnih načinov izražanja, samo v letošnji izvedbi pa so bile pod vodstvom Edine Ljami realizirane delavnice dihanja, kvačkanje je predstavljala mlada slovenjgračanka Klara Vrunč, kot tudi dejstvo, da ne kvačkajo le naše babice, tehniko polstenja in izdelavo polstenega mila pa je udeležencem približala mentorica Rahela Mačič.

V ponedeljek, 21. avgusta, ob 11. uri pa vas organizatorji vabijo v raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, na delavnico sitotiska, ki se pogosto povezuje z izvorom v Kitajski, kjer so ga razvili že pred več kot tisoč leti. V starih časih so kitajski mojstri uporabljali svilene niti, ki so bile napete na leseni okvir, kot sito za tiskanje. To jim je omogočilo, da so ustvarjali vzorce na tkaninah, papirju in drugih materialih. V 18. stoletju se je sitotisk počasi začel uveljavljati v Evropi. V 20. stoletju je sitotisk doživel večje spremembe in razvoj, zlasti s prihodom sintetičnih materialov za izdelavo sita. To je omogočilo hitrejši in bolj natančen tisk. Sitotisk je postal priljubljena tehnika v industriji tiskanja, zlasti za tiskanje plakatov, nalepk, embalaže in drugih komercialnih izdelkov.

Na delavnici, ki nastaja pod okriljem projekta Živela ustvarjalnost! in s podporo Mestne občine Slovenj Gradec in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, bomo pod vodstvom Andreje Kragelnik spoznali tehniko sitotiska, pripomočke in tiskarske barve. Seznanili se bomo z izdelavo šablone, pripravo vzorcev in na koncu vse tudi praktično preizkusili. Vsak udeleženec si bo lahko potiskal svoj prtiček in druge izdelke po želji. S seboj prinesite majico, vrečko ali blago, ki bi ga želeli potiskati.
Prijave niso potrebne, udeležba je brezplačna.

Andreja Kragelnik, oblikovalka tekstilij in oblačil, je šolanje končala z magisterijem na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti. Raziskovanje tekstila in tekstilno oblikovanje ter raznovrstne tehnike obdelave in vzorčenja tekstila so jo že od nekdaj navdihovale. Njeno umetniško ustvarjanje sega dobro desetletje nazaj, radovednost v tekstilnih tehnikah pa jo je peljalo vse do Estonske Akademije za umetnost, kamor se je vpisala na študentsko izmenjavo. Pred sedmimi leti je razvila svojevrstno tehniko, v kateri izdeluje svoj tekstilni nakit Coral collection. Pred leti je razvila šolo kreativnih prask ter sitotiskarski krožek, kjer je poučevala tehniko sitotiska. 
Je prejemnica priznanja Perspektivni na Mesecu oblikovanja, na sejmu Heimtextil v Frankfurtu pa je prejela posebno nagrado za oblikovanje sedeža. Je prejemnica dveh Prešernovih priznanj s strani Naravoslovnotehniške fakultete. Bila je samozaposlena v kulturi na področju oblikovanja in vodi znamko Dva potepuha. Med drugim sodeluje tudi v D.tajl Concept Store in društvu ustvarjalcev D.tajl v Slovenj Gradcu.

Dogodki

V ponedeljek, 21. avgusta vabljeni v raum AU, na delavnico sitotiska z mojstrico Andrejo Kragelnik.