Search
Close this search box.

Ravne: Prednik slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra (FOTO)

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je nocoj potekala osrednja slovesnost ob državnem prazniku - dnevu Rudolfa Maistra.

Svečana prireditev se je začela s prihodom praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter državno himno, ki jo je zaigral Trobilni kvintet Policijskega orkestra. Nadaljevala se je s himno Zveze društev General Maister ”Slovenec sem” v izvedbi Koroškega okteta.

Obiskovalci so v nadaljevanju prisluhnili pozdravnemu nagovoru predsednika Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj Vladimirja Ovniča. Slavnostni govornik na prireditvi je bil koroški poslanec Jani Prednik. Večer sta z vezno besedo, prebiranjem recitalov in misli obogatila tudi moderatorja Janja Širnik in Aljaž Verhovnik.

Dan generala Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. To je tudi eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor. Obeležuje se v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister (1874-1934) s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem je dosegel, da je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Na Ravnah na Koroškem že od leta 2006 aktivno deluje Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj, ki neguje in ohranja spomin na Maistrovega borca Franja Malgaja, ki je svoje srce pustil na Koroškem, natančneje na Tolstem vrhu pri takratnem Guštanju, danes Ravnah na Koroškem, kjer so mu domačini postavili velik spomenik. Pred leti je KDD Franjo Malgaj podalo pobudo za organizacijo občinske proslave ob dnevu Rudolfa Maistra in vse odtlej društvo in Občina Ravne skupaj organizirata to slovesnost.

Pri tem naj še omenimo, da je pred dnevi v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor potekala slovesnost ob dnevu generala Rudolfa Maistra in 30. obletnici 72. brigade Slovenske vojske, na kateri so podelili spominska priznanja generala Rudolfa Maistra, ki jih Mestna občina Maribor podarja skupaj z Občino Kamnik in Zvezo društev general Maister. Med prejemniki priznanj pa je bil tudi Aljaž Verhovnik, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Vir: Občina Ravne na Koroškem, STA

Dogodki

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je nocoj potekala osrednja slovesnost ob državnem prazniku - dnevu Rudolfa Maistra.