Maribor: Aljaž Verhovnik prejel spominsko priznanje generala Rudolfa Maistra

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je včeraj potekala slovesnost ob dnevu generala Rudolfa Maistra in 30. obletnici 72. brigade Slovenske vojske. Na njej so podelili spominska priznanja generala Rudolfa Maistra, ki jih Mestna občina Maribor podarja skupaj z Občino Kamnik in Zvezo društev general Maister.

Slavnostni govornik na slovesnosti, na katero sta vabila župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in poveljnik 72. brigade Slovenske vojske ter Vojašnice generala Maistra brigadir Boštjan Baš, je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Ob pestrem glasbenem programu Big Banda Slovenske vojske in glasbene skupine 72. brigade Slovenske vojske pod imenom Naboj, je bilo podeljeno priznanje 72. brigade Slovenske vojske za uspešno delo, ki ga je prejel major Amir Egrlič, in štiri spominska priznanja generala Rudolfa Maistra. Slednja MO Maribor poklanja skupaj z Občino Kamnik in Zvezo društev general Maister, letošnji prejemniki pa so Orkester Slovenske vojske, upokojeni brigadir Ernest Anželj, podpredsednica Društva generala Rudolfa Maistra Maribor, Irma Benko, podpredsednica Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota in Aljaž Verhovnik iz Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj.

Dan generala Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. To je tudi eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor.

Obeležuje se v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister (1874-1934) s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem je dosegel, da je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Vir: STA, MO Maribor