Prva OŠ Slovenj Gradec prejela priznanje za pomemben prispevek na področju kulturne dediščine

Včeraj so v Ajdovščini podelili nazive in priznanja v projektu Kulturna šola, ki ga organizira JSKD. Med dobitniki priznanj je tudi Prva osnovna šola Slovenj Gradec, ki je prejela priznanje za pomemben doprinos na področju varovanja kulturne dediščine.
92ee68c9-4cf2-9b1b-9165-f966eefcd414
Vodja OI JSKD Ajdovščina Katarina Volk, vodja projekta Kulturna šola na JSKD David Stupica, direktor JSKD Damjan Damjanovič in ravnateljica Najbolj kulturne šole 2021 Nuša Ana Kern.

Včeraj, v torek, 5. oktobra 2021, je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2021, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Naziv Najbolj kulturna šola 2021 je prejela Osnovna šola Preserje pri Radomljah. Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, na šoli sledijo svoji viziji, ki sloni na vzgoji in izobraževanju srčnega, uspešnega in odgovornega učenca, ki se razvija ob spodbudi učiteljev in podpori staršev. Leta 2016  so že prejeli naziv Najkulturna šola v kategoriji »velike šole«. To priznanje jih je spodbudilo še k pestrejšemu kulturnemu življenju na šoli. Kulturna šola pa zanje ni le projekt, temveč način življenja. Kot pravijo, ni nujno, da je vsak njihov učenec odličnjak, vsi skupaj pa se trudijo, da bi vsak postal odličen človek.

»Vesela sem, da smo dobili to priznanje, saj že od vsega začetka, odkar je šola na tej lokaciji, stremimo k temu, da preko raznovrstnih krožkov in dejavnosti učencem omogočimo, da najdejo tisto, za kar so nadarjeni, radovedni in vztrajni. Za nas to priznanje predstavlja vrh uspeha vseh teh let. Pomembno se mi zdi, da so v te dejavnosti vključeni vsi učitelji in učenci, ki so tudi v času epidemije pripravljali prireditve znotraj razrednih skupnosti, kjer so vsi imeli priložnost sodelovati. Pred epidemijo smo na šoli vsak mesec organizirali kulturno prireditev ob aktualnih dogodkih, pa naj bo to šolska bralna značka ali nacionalni praznik. Vsako priložnost izkoristimo za to, da jo počastimo s kulturnim programom. Sledimo trendom in celostno stremimo k temu, da otrokom ponudimo možnost, da najdejo sebi primerno dejavnost, v kateri se začutijo in jo gojijo skozi celo življenje. Predvsem smo zelo pozorni na odnose v naši skupnosti. Spremljamo dinamike med učenci v razredih, za kar je potrebna tudi visoka stopnja zaupanja. Verjamemo, da je skupnost, v kateri se ljudje dobro počutijo drug ob drugem, tudi skupnost, ki se lažje in bolje uči. Za to se trudimo in vidim, da to tudi drži,” je ob tem povedala Nuša Ana Kern, ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah.

Letos je naziv Kulturna šola prejelo 75 osnovnih šol, ki so izpolnjevale predpisane pogoje, v ožji izbor pa se jih je uvrstilo deset. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v treh kategorijah, povezanih z velikostjo šole, in za posebne dosežke na področjih gledališča, folkloreliteraturelikovne in filmske dejavnosti ter na področju varovanja kulturne dediščine. JSKD je projekt izpeljal že petnajsto leto zapored. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi. Naziv Kulturna šola, ki nosilcu daje priznanje in hkrati nalaga zavezo, je doslej prejelo že več kot 300 osnovnih šol, v projektu pa lahko sodelujejo osnovne šole iz vse Slovenije.

Kulturni program je pripravila OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je naziv Najbolj kulturna šola prejela lani.

Prireditev je JSKD organiziral skupaj z lansko Najbolj kulturno šolo OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je poskrbela za pester kulturni program, in Občino Ajdovščina. Zbrane so z uvodnimi pozdravi nagovorili Irena Kodele Krašna, ravnateljica lanske prejemnice naziva, Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina in Damjan Damjanovič, direktor JSKD, ki je povedal, da jih izjemno veseli, da »ustvarjalni naboj med osnovnošolsko mladino tudi po letu in pol omejitev, ki so dodobra ohromile dobršen del našega življenja, ni popustil, saj so se tudi letos šole na razpis za kulturno šolo odzvale v velikem številu.« Večina od prijavljenih šol je naziv obnovila, nekatere pa bodo ta naziv prejele prvič.

Projekt Kulturna šola izvaja JSKD z namenom spodbujanja kulturne vzgoje in ustvarjalnosti mladih na raznolikih umetnostnih področjih, hkrati pa podpira kakovostne dosežke v izbranih dejavnostih. Posebno skrb JSKD namenja izobraževanju mentorjev, tudi na področjih, ki so pri pouku del neobveznih izbirnih predmetov (NIP). Organizatorji in izvajalci projekta hkrati stremijo k temu, da bi šole postale žarišča kulturnega dogajanja v svojih, predvsem manjših okoljih.

Poleg najimenitnejšega naziva Najbolj kulturna šola je JSKD podelil posebna priznanja še trem najboljšim šolam v kategorijah velike, srednje velike in male oziroma podružnične osnovne šole ter šestim šolam, ki s svojo dejavnostjo še posebej izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja

Priznanja so prejele:

 • Najbolj kulturna šola leta 2021:  Osnovna šola  Preserje pri Radomljah
 • Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »male šole in podružnične šole«
  Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje
 • Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »srednje velike šole«:  Dvojezična osnovna šola 1 Lendava
 • Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »velike šole«: Osnovna šola Brežice
 • Priznanje za posebne dosežke na področju gledališke dejavnosti: Osnovna šola Rače
 • Priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti: Osnovna šola Artiče
 • Priznanje za posebne dosežke na področju likovne dejavnosti:  Osnovna šola Božidarja Jakca Ljubljana
 • Priznanje za pomemben doprinos na področju varovanja kulturne dediščine: Prva osnovna šola Slovenj Gradec
 • Priznanje za posebne dosežke na področju filmske dejavnosti:  Osnovna šola Idrija
 • Priznanje za posebne dosežke na področju literarne dejavnosti:  Osnovna šola Frana Roša, Celje

Prva osnovna šola Slovenj Gradec se že leta ponaša z nazivom UNESCO šola. So nosilci Unescovega središča za Koroško in pri svojem delu sledijo štirim Delorsovim stebrom. Vsako leto organizirajo t. i. mirovniški tabor in v okviru tega več kulturnih prireditev, delavnic za gostujoče učence iz Slovenije in tudi tujine. Vključeni so v projekt ERASMUS+, v okviru katerega njihovi učenci spoznavajo kulture drugih držav, in v projekt OBJEM, v okviru katerega razvijajo bralno pismenost pri učencih ter spodbujajo bralno kulturo. Kot šola redno sodelujejo z mnogimi kulturnimi in drugimi institucijami, organizacijami v občini. V okviru teh sodelovanj pripravljajo mnoge kulturne dogodke, namenjene ne le učencem, ampak tudi širši javnosti. Ponosni so tudi na naravoslovno učilnico, v kateri iz leta v leto dopolnjujejo njeno podobo in opremljenost. Ta učilnica je nemalokrat prireditveni prostor in prostor, v katerem izvajajo pouk v naravi, velikokrat z branjem knjig ali drugega gradiva v senci dreves. Prizadevajo si učencem ponuditi barvno paleto kulturnih dogodkov, saj se zavedajo, da je to pomemben del naše identitete. To zavedanje prenašajo tudi na učence, zato šoli Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje priznanje za pomemben prispevek za ohranjanje kulturne dediščine,” piše v v obrazložitvi priznanja.

Obrazložitve za vse prejemnike priznanj si lahko preberete TUKAJ.

Vir: JSKD

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.