Search
Close this search box.

Podarjamo brezplačne vstopnice za Petelinji zajtrk v Pliberku

Odlična odrska priredba svojčas najbolj gledanega slovenskega filma v režiji Gojmira Lešnjaka Gojca in produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, vas bo že 16. maja ob 19.30 nasmejala v Kulturnem domu Pliberk.
Tone Bertoncelj, Damijan Perne, Kajetan Bajt, Tomaž Cvar, Aleš Rotar; foto: A. Košir in arhiv GTČ in ŠGL

Petelinji zajtrk je hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, napeta, socialna, navihana igra, mešanica melodrame in romantične komedije, ki si jo boste lahko že ta mesec ogledali tudi v Kulturnem domu Pliberk. Z malo sreče celo brezplačno.

Odlična odrska priredba svojčas najbolj gledanega slovenskega filma v režiji Gojmira Lešnjaka Gojca in produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, vas bo že 16. maja ob 19.30 nasmejala v Kulturnem domu Pliberk, ki letos praznuje okroglih 20 let.

Pod režijo se je podpisal Gojmir Lešnjak – Gojc, ki je v filmski uspešnici v igralski miniaturi napovedal Severinin nastop, tako bo tudi v tej uprizoritvi, le v drugem jeziku. S predstavo režiser napoveduje erotično, naelektreno zgodbo o prijateljstvu s ščepcem generacijske jugonostalgije, kot se za Jesenice, kjer se zgodba odvija, tudi spodobi.

Mlad fant, med prijatelji znan po vzdevku Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Lojzu, lastniku avtomehanične delavnice. Nekoč se je Lojzu klanjala cela juga in v Sarajevu davnega leta 1975 mu je s poljubom na čelo “pjevačica” Jelena osmislila življenje. Poljub, ki ga ne bo pozabil do smrti! Lojze vajencu za bivanje ponudi majhno sobo in Djuro se vanjo naseli. Z mojstrom vzpostavita očetovski odnos, ki se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo polno mojstrovih modrosti in napotkov za življenje.

Kvartopirsko družbo, ki se dobiva pri Lojzu na taroku in praznjenju steklenic žganja, spremljajo sočni, iskreni, zabavni in predvsem nesmiselni dialogi. Skoraj vsi po vrsti. Malačič odkrije Lojzu hrvaško zvezdnico Severino in začne se novo poglavje v mojstrovem življenju. Djuro se speča z Bronjo, poročeno z lokalnim kriminalcem, mafijcem, trgovcem z belim blagom in največjim frajerjem daleč naokoli, Lepcem. Bronjino zapeljevanje mladega vajenca je zelo spontano, očarljivo in romantično, vendar skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Lojze sanja o najbolj seksi “pjevačici” Severini, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi na Belc pod Kepo … Lepec Lojzu omogoči, da jo spozna tudi osebno in zgodi se! Zgodi se petelinji zajtrk, o katerem bodo govorile še generacije!

Avtor: Franc Feri Lainšček, režija: Gojmir Lešnjak – Gojc, pomočnik režiserja: Klemen Košir, scenografija: Ana Rahela Klopčič, kostumografija: Zvonka Makuc, asistent kostumografije: Bojan Vister, glasba: Saša Lošić – Loša, glasbena oprema in izvedba: Gojmir Lešnjak – Gojc, Mitja Svetina, Klemen Gasar, Gregor Vidmar, Jure Valjavec, Iztok Presrl, uporabljena je izvirna popevka Gardelin iz filma Petelinji zajtrk, ki jo izvaja Severina Vučković. Lektorica: Živa Čebulj, producentka: Saša Strnad.

Igralska zasedba: Damijan Perne, Nika Brgant, Sašo Dudič, Milan Trkulja / Tomaž Cvar, Matej Mužan / Kajetan Bajt, Aleš Rotar, Gašper Stojc, Tone Bertoncelj, Katja Ogrin.

Predstava traja 2 uri in ima en odmor.

Nagrade:

  • ČUFARJEVA PLAKETA za najboljšo predstavo po izboru žirije, 31. Čufarjevi dnevi 2018, 22. november 2018, Jesenice.
  • ČUFARJEVA PLAKETA za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 31. Čufarjevi dnevi 2018, 22. november 2018, Jesenice.
  • MATIČEK ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO NA 57. LINHARTOVEM SREČANJU, september 2018, Postojna.
  • MATIČEK ZA MOŠKO VLOGO NA 57. LINHARTOVEM STEČANJU, DAMIJAN PERNE, september 2018, Postojna.
  • PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO po izboru publike, 14. festival komedije Pekre 2018; 25.3.2018, Pekre.
  • NAJBOLJŠI KOMEDIJANT 14. festivala komedije Pekre 2018, Damijan Perne; 25. marec 2018, Pekre.

Si želite ogledati komedijo tudi vi? Na Facebook strani Koroških Novic najdete nagradno igro, v kateri se lahko potegujete za brezplačno vstopnico. V sodelovanju s Kulturnim domom Pliberk bomo v torek, 14. 5. 2019, žrebali tri srečneže, ki boste prejeli vsak po eno brezplačno vstopnico za ogled Petelinjega zajtrka. Za sodelovanje v nagradni igri kliknite TUKAJ.

Vir: Šentjakobsko gledališče

Več iz istega kraja

Odlična odrska priredba svojčas najbolj gledanega slovenskega filma v režiji Gojmira Lešnjaka Gojca in produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, vas bo že 16. maja ob 19.30 nasmejala v Kulturnem domu Pliberk.