Search
Close this search box.

Po pripovedi vezenih niti še izdelovanje vitraja

V sklopu projekta Živela ustvarjalnost!, ki ga organizirajo člani društva raum AU, je bilo ponovno zelo kreativno. Tokrat je za ustvarjalen navdih poskrbela Alenka Seničar. 

1. faza izdelave vitraja

Večkrat smo že poročali, da je namen projekta Živela ustvarjalnost!, katerega izvajajo člani društva raum AU, približati fascinacijo in koristnost kreativnega v vsakdanjem življenju, kar organizacijski ekipi, sodeč po odzivu, odlično uspeva.

Kot nam je zaupal predsednik društva, Rado Carlo Poggi, k temu botruje tudi dejstvo, da je sodelujočim ustvarjalcem sicer skupna ljubezen do kreativnosti, izrazni medij pa raznolik, s čimer nagovarjajo širši krog potencialno zainteresiranih. 

Da smo slovenjgračani nasplošno zelo ustvarjalno zainteresirani in pri tem tudi sami izredno kreativni, pa je prepričana tudi Alenka Seničar, ki je v sklopu projekta izvedla ustvarjalno delavnico – izdelovanje vitraja.

Pripomočki za izdelavo vitraja

Izvedeli smo, da je vitraj, tudi vitraž, stekleno, večinoma iz več barvnih elementov sestavljeno okno, pri čemer so med steklenimi deli kovinske pregrade, ki tvorijo oporo strukture ter da se izraz lahko nanaša na obarvano steklo kot material ali na delo, nastalo iz njega in da lahko izdelovanje vitrajev štejemo tako za umetnost kot za obrt. 

In ker se je v vsej svoji tisočletni zgodovini izraz uporabljal skoraj izključno za okna cerkva in drugih pomembnih objektov, bo tudi na delavnici ustvarjen vitraj, pri katerem so sodelovali uporabniki PUM-a, doma starostnikov, Gimnazije Slovenj Gradec in vsa zainteresirana javnost, dobil prav posebno mesto – krasil bo izložbo Gledišča v mestnem jedru Slovenj Gradca ter trajno opominjal na pomen kreativnosti kot gonilo družbenega napredka. 

Še vedno pa prisrčno vabljeni v prostore društva raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, kjer je do 4. avgusta na ogled razstava Alenka Seničar in Neprekinjena nit pripovedi vezenih meandrov in labirintov

Dogodki