Search
Close this search box.

“Ples senc” Galerije sodobnih umetnosti Art.Con

Galerija sodobnih umetnosti Art.Con bo v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec, JZ Spotur Slovenj Gradec, Mladinskim svetom Slovenj Gradec, Kulturnim društvom raum AU, Društvom glasbene spektakularnosti in Kulturnim društvom MAD v soboto, 29. avgusta na ploščadi pred dvorcem Rotenturn izvedla projekt Ples senc.

S projektom Ples senc se bosta občinstvu predstavili Katja Vravnik (koreografinja, oblikovalka) in Tea Kovše (animatorka lutk, dramaturginja). Ustanoviteljici Gledališča DELA sta uprizorili 19 lutkovnih/plesnih performansov v zadnjih 7 letih. Gledališče DELA uprizarja performativne predstave, dogodke in situacije. Z avtorskimi koncepti kritično zajema problematike današnje družbe in jih umešča v različne prostore. Struktura gledališča temelji na prepletanju različnih umetnosti. V ospredju so gib, telo, lutka in vizualni elementi ter odnosi med njimi.

V času projekta Ples senc bodo potekali v nadaljevanju zapisani dogodki:

29. 8. 2020 ob 10. 00: Likovni lutkovni poligon, pri katerem gre za razvijanje motoričnih spretnosti skozi lutkovno igro. Lutkovni likovni poligon je namenjen mladim in povezuje lutkovno animacijo  z likovno in športno aktivnostjo. Cilj je aktivno vključiti mlade v svet lutkovne domišljije, kjer je mogoče vse.

29. 8 2020 ob 18. 00: Diskusija tu in zdaj, v okviru katere bodo povabljeni gostje poskušali osvoboditi miselni tok obiskovalcev od vseh stereotipov in predstav, ter pri tem ustvariti vizijo foruma. Obiskovalcem bodo pomagali pri njihovem intelektualnem, emocionalnem in ustvarjalnem razvoju.

29. 8. 2020 ob 21: Ime mi je Vida – ulična predstava senčnega plesa v izvedbi Gledališča DELA.  Vida pleše na ulici, presega okvirje in se osvobodi lastne sence. Gledalec hkrati gleda dva svetova – svet Vide in svet senc. Kateri je močnejši? Vida pleše in sence ji sledijo.

Na kratko o lanskoletnem projektu Utopija oblik

V obdobju med 30. 8. 2019 in 1. 9. 2019 so izvedli projekt – razstavo z naslovom Utopija oblik. Akademski kipar Lan Seušek je izdelal umetniško postavitev: maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4 m x 3 m. Umetniško delo so postavili na ploščad pred dvorec Rotenturn. Posamezne enote makete – stavbe, so bile tako velike, da so jih obiskovalci lahko premikali po podlagi, s pomočjo dodajanja barv pa jim spreminjali izgled in pomen. Obiskovalci zato niso bili več samo gledalci, ampak udeleženci.

V času postavitve umetniškega dela so potekale v nadaljevanju zapisane dejavnosti in dogodki, katere bodo konceptualno povezali z umetniškim delom:

  1. Otvoritev umetniškega dela z akustičnim nastopom glasbenika
  2. Galerijska likovna delavnica
  3. Angleščina skozi sodobno likovno umetnost
  4. Filozofski večer

Da je umetniško delo v interakciji s prostorom postalo platforma zgodb, idej, kraj debat, smo  ob njem zastavili naslednje stalne dejavnosti:

  1. Ustvarjanje prijaznega, družbenega ambienta (stoli, ležalniki, mize, vreče,…).
  2. Čitalnica s knjižnim gradivom, ki se v prvi vrsti navezuje na sodobno likovno umetnost
  3. Kulinarični kotiček (osvežilne pijače, kava, prigrizki, sladice,…).

Projekt je bil predstavljen v:

– Radijski oddaji Kulturni drobir na Koroškem radiu z novinarko Ajdo Prislan
– Predstavitev projekta v intervjuju z novinarko Vesno Penšek
– Vtisi iz dogodkov v okviru projekta v tiskanem časopisu Demokracija
– Predstavitev projekta v časopisu Sg Glasnik
– Napoved dogodkov v okviru projekta v časopisu Sg Glasnik
– Predstavitev projekta na spletni strani spletni strani Večer Koroška
– Predstavitev projekta na Koroške novice
– Predstavitev projekta na spletni strani Press Clipping

O Galeriji sodobnih umetnosti Art.Con

Člani Galerije sodobnih umetnosti Art.Con želijo ljudi navdušiti ne le za področje likovne umetnosti, temveč umetniška dela umestiti izven konvencionalnih galerijskih prostorov – svet izven njenih zidov, ki je prav tako lahko odlična iztočnica za izobraževanje skozi izkustvo. Delovanje zunaj zidov galerije omogoča, da dosežejo nekonvencionalno galerijsko občinstvo in uporabimo nove metode prenosa znanja likovne umetnosti.

Galerija sodobnih umetnosti Art.Con torej stopa iz izoliranih prostorov, namenjenih umetnosti, iz galerij vstopajo v urbani prostor, ki tako postane faktor, pomemben za definicijo umetniškega dela. Razvijajo procese, s katerimi širimo meje sodobne likovne umetnosti v novo polje, v katerem se posamezne discipline med seboj povezujejo.

Več o Galeriji sodobnih umetnosti Art.Con: https://www.facebook.com/ArtCon-315987555963809/

Galerijo sodobnih umetnosti Art.Con pri delovanju podpirajo:

– Mestna občina Slovenj Gradec
– Mladinski svet Slovenj Gradec
– Klub Koroških študentov
– Podjetja iz Koroške regije in izven
– Posamezniki, podporniki sodobne likovne umetnosti

Galerija sodobnih umetnosti Art.Con izvaja projekte v sodelovanju z:

  • Kulturnim društvom  RAUM AU
  • Mladinskim svetom Slovenj Gradec
  • Društvom glasbene spektakularnosti
  • Kulturno Društvo MAD

Besedilo: Ana Čepin, predsednica društva Art.Con

Dogodki