Search
Close this search box.

Pino Poggi in več kot pol stoletja angažirane Arte Utile (FOTO)

Poročali smo že, da bodo jutri, 20.12.2019, ob 18.00 v Koroški galeriji likovnih umetnosti svečano otvorili razstavo Pino Poggi: Arte Utile, ki nastaja v organizaciji KGLU in društva raum AU in ki ni le celebracija ob umetnikovem osebnem jubileju, temveč tudi priložnost, da širša javnost pobliže spozna umetniško smer Arte Utile, ki jo je leta 1965 v Manifestu zakoličil prav Pino Poggi in ki danes z mlajšimi umetniki, kot je naprimer Tania Bruguera, doživlja renesanso. 

Več kot pol stoletja je torej preteklo, od kar je Pino Poggi zakoračil na novo pot, stran od klasičnega figurativnega in abstraktnega kiparjenja, proti novim percepcijam lastne vloge kot utilista.

“Arte Utile je namreč pogled na pomen umetnosti za svojo okolico in za svoj čas, umetniški del postane medium za nekaj vsebinskega, bolj bistvenega”, pove utilist Pino Poggi, ki smo ga srečali med postavljanjem razstave ter da želi skozi Arte Utile pomagati družbi identificirati in se soočiti z njenimi problemi, pri čemer uporablja vse oblike kreativnega. “Biti koristen za družbo je hkrati moj motiv in motivator”, je jasen Pino Poggi, ki je tudi pri svojih 80. letih še vedno pozitiven in družbeno zainteresiran.

Da velja Pino Poggi za enega izmed najpomembnejših predstavnikov socialno kritične smeri v vizualni umetnosti zgodnjega postmodernizma, pa nam zaupa Jernej Kožar, kustos razstave ter da si bomo v sklopu razstave, ki bo v KGLU na ogled do 26. februarja, lahko ogledali Poggijeve AU procese, AU Environmente, AU Abecedo, AU umetniške knjige, prvič pa bo na vpogled tudi spletni arhiv arte-utile.net, ki je pod taktirko društva raum AU nastajal kar dve leti in s katerim bo javnost prvič dobila možnost pregledovati več 10.000 dokumentov in zapisov ter raziskovati kompleksen umetniški življenjepis.

Prisrčno vabljeni na otvoritev razstave Pino Poggi: Arte Utile, v Koroško galerijo likovnih umetnosti, v petek, 20. decembra, ob 18.00 uri

Dogodki