Search
Close this search box.

Odkrito doslej neznano delo britanskega kiparja Henryja Moora, ki je povezan tudi s Slovenj Gradcem

Avkcijska hiša Dreweatts je objavila novico o odkritju doslej neznanega dela enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja, kiparja Henryja Moora. To je skulptura iz svinca z naslovom Mati in otrok. Na dražbo bo dana 16. marca, njena vrednost je ocenjena med 30.000 in 50.000 funtov.

Avtentičnost skulpture z naslovom Mati in otrok je bila po pisanju spletnega portala Art Daily potrjena po dveh letih sodelovanja s Fundacijo Henryja Moora in družino lastnika, nekdanjega založnika in urednika revije The Architectural Review Huberta de Cronina Hastingsa (1902-1986).

Francesca Whitham iz avkcijske hiše je ob odkritju povedala: “Ukvarjanje z Moorovo skulpturo je bilo zanimivo potovanje. Bila sem navdušena, ko sem po večmesečnih zamudah zaradi covida-19 vendarle prejela pismo fundacije, v katerem je bilo potrjeno, da gre za pristno Moorovo delo. Pri Dreweatts smo počaščeni, da lahko skulpturo prvič ponudimo na trgu ter s tem omogočimo nakup edinstvene in redke skulpture enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja.”

V fundaciji so skulpturo povezali z Moorovo skico iz svojega arhiva iz leta 1939, ki nosi naslov Osemnajst idej za skulpturo.

Skulpturi naj bi De Croninu Hastingsu podaril Moore. Z njim se je umetnik seznanil preko revije The Architectural Review oziroma preko svojega prijatelja Jima Richardsa. Richards je bil takrat pomočnik urednika revije, z umetnikom pa se je spoprijateljil, ko je leta 1934 za revijo napisal članek o njegovem delu. Skulpturo je De Cronin Hastings v 70. letih minulega stoletja predal svojemu sinu Johnu Hastingsu, ki jo je imel v lasti do smrti leta 2019.

Delo po pisanju spletnega portala velja za izjemno redko, saj je ulito iz svinca, ki ga je kipar uporabljal le kratek čas v 30. letih minulega stoletja, ko je eksperimentiral tudi z materiali, kot sta vrvica in žica. Mati in otrok naj bi bila pripravljalna študija za eno od skulptur iz žice, kar pojasnjuje nenavadne oznake na sprednji strani skulpture. Datirano je v obdobje 1939-1940.

Henry Spencer Moore (1898-1986) je bil eden ključnih britanskih modernističnih umetnikov 20. stoletja in hkrati med najbolj poznanimi kiparji mednarodnega slovesa. Znan je po svojih deloma abstraktnih monumentalnih kipih iz brona, ki so na ogled po vsem svetu.

Moore je povezan tudi s Slovenj Gradcem. Preteklost koroške galerije in njeno usmeritev v prihodnost so namreč med drugim močno zaznamovale mednarodne razstave v letih 1966, 1975, 1979 in 1985, ki so bile posvečene miru in so izhajale iz ideje, da lahko umetnost spremeni svet. Ob razstavah so s svojimi deli sodelovali priznani domači in tuji umetniki, med drugim leta 1966 in 1979 tudi Moore, ki je bil takrat imenovan za častnega občana Slovenj Gradca.