Search
Close this search box.

Od jazza in reggaeja do nekoliko mirnejšega literarnega večera

Tokratni teden se program v Kompleksu začenja že jutri, v četrtek, ko bodo ob 20. uri nastopile Rojenice, gre za mlade koroške glasbenike z obeh strani meje, v petek sledi glasbeni večer za ljubitelje glasbe Boba Marleyja, v soboto ob 19. uri pa bo na sporedu še literarni večer z Davidom Bedračem.

Rojenice so nadaljevanje lastne produkcije šole Jazz Ravne in mladinskega pevskega zbora JAMzi Kulturnega društva ICS Zmaj iz Celovca. Produkcijo šole Jazz Ravne v zadnjem času poznamo iz projekta Marko skače, ki je temeljil na obdelavi slovenske ljudske glasbene motivike.

Tokratni projekt pa za razliko od prejšnjega temelji na originalnih avtorskih melodijah in besedilih udeležencev šole Jazz Ravne in zbora JAMzi, ki so podkrepljene z idejami in aranžmaji njihovih mentorjev.

Skladbe so nastale v okviru dvodnevnega kreativnega procesa z udeleženci, mentorji pa so skozi aranžmaje in dodane avtorske vložke skladbam vdihnili končno obliko, kot jo bomo lahko slišali na tokratnem koncertu.

Stilsko se glasba te v osnovi pihalno trobilne zasedbe in zbora spogleduje z različnimi slogi moderne popularne in urbane glasbene kulture, ki pa imajo skupni imenovalec v zvenu brass banda v povezavi z zvenom mladinskega zbora.

Tako smo dobili nov projekt, ki skozi mentorstvo Igorja Bezgeta, Sama Kolarja, Edija Oražeja ter Amine Majetič mlade glasbenike z obeh strani slovensko-avstrijske meje ob izvajalski vlogi postavlja tudi v vlogo glasbenih ustvarjalcev.

Za slovensko mladinsko glasbeno produkcijo je projekt Rojenice vsekakor osvežitev in dobrodošel prispevek k novodobnemu mladinskemu ustvarjanju.

Ker bi oče reggae zvoka Bob Marley 6. februarja praznoval svoj 74. rojstni dan, se ga boste v KMKC Kompleksu lahko spominjali s pomočjo zagrebške skupine Brain holidays, vstopnina za dogodek v predprodaji znaša 5 eur, na dan dogodka 7 eur.

Skupina je bila ustanovljena leta 2000. Njihovo glasbeno pot so zaznamovali štirje albumi: “Stereo Roots”, “ Save Peace Babylon Delete”, “System Error” in “System Error Remix Side”. Album “System Error” pa je bil tudi nominiran za nagrado Porin 2018.

S strani glasbenih kritikov je zelo hvaljena, tako njihovo avtorsko delo kot tudi tribute to Bob Marley, slednje se zgodi le ob obletnicah rojstva in smrti te glasbene ikone.

Po koncertu sledi še after s PEACE MESSENJAH Sound System (Roots rock reggae, Dub)

Kako pesnik ubija čas? Kako ga ubije? Kako čas “ubija” njega? Ali se sploh kje srečata, postaneta zaveznika? O tem in še marsičem v pogovoru s pesnikom in pisateljem Davidom Bedračem na literarnem večeru.

Z avtorjem se bo pogovarjala Barbara Žvirc, vodja projekta Pesniška olimpijada. Literarni večer je namreč prvi v nizu dogodkov praznovanja 20. obletnice Pesniške olimpijade.

David Bedrač je pesnik, pisatelj, literarni mentor, profesor slovenščine, doktor literarnih ved. Je član uredniškega odbora revije Mentor. Vodi literarne delavnice, tabore, klube in druga strokovna literarna srečanja. Je mentor številnim literarnim ustvarjalcem, še posebej se ukvarja z vprašanji literarnega ustvarjanja mladih.

Vir: KMKC Kompleks

Dogodki