Search
Close this search box.

Ob 80-letnici Pina Poggija bodo v KGLU odprli novo razstavo

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bodo v petek, 20. decembra 2019 odprli novo razstavo.

Na razstavi ob umetnikovi osemdesetletnici bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti predstavili Poggijevo Arte Utile in ostale nič manj pomembne segmente njegove umetnosti. Razstava pa se začne zunaj, pred mestom, in sicer z obnovljeno skulpturo »S«, ki je del Poggijevega cikla Alfabet Arte Utile.

Obnovljena skulptura “S”, ki je del Poggijevega cikla Alfabet Arte Utile.

“V času, ko so marketing in strategije trženja bolj radikalne kot umetniki, umetnosti ne preostane drugega, kot da se umakne v svoj svet in poskuša izvleči iz njega novo upanje. Umetnost Pina Poggija je klic po družbeno in socialno zavezani umetnosti, ki ne bo proizvajala umetniških stvaritev le zase in za družbene elite.” so povedali v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Njegova umetnost je prežeta s političnim udejstvovanjem in družbeno angažiranostjo ter je tudi sredstvo za dokazovanje njegove politične drže, obremenjenosti z aktualnim dogajanjem v družbi in razočaranja nad sodobno umetnostjo, ki se je preveč oddaljila od gledalcev. Pino Poggi je sredi šestdesetih let z dvema manifestoma zaznamoval nastanek Arte Utile. Pozneje je ta koncept razvil še z dvema manifestoma (1980 in 1994), ki opisujeta umetnost kot odgovorno silo v družbi, s katero je svet mogoče spremeniti.

“Umetnik s svojo Arte Utile ruši ustaljen način dojemanja umetnosti, to je od poznavalca (umetnika, kustosa, zbiratelja) do gledalca.”

Pino Poggi velja za enega izmed najpomembnejših predstavnikov socialno kritične smeri v vizualni umetnosti zgodnjega postmodernizma in ustanovitelja gibanja Arte Utile. Svojo umetnost je poimenoval Arte Utile, to pa obsega AU proces, AU environment, AU alfabet in AU knjige umetnika. Poleg teh Pino Poggi ustvarja še performanse, skulpture in poezijo. Umetnik s svojo Arte Utile ruši ustaljen način dojemanja umetnosti, to je od poznavalca (umetnika, kustosa, zbiratelja) do gledalca.

Razstava bo na ogled do 26. februarja 2020, kustos razstave je Jernej Kožar.

VIR: KGLU

Dogodki