Search
Close this search box.

“O besedi, ki ni hotela iz slike”- nova likovna razstava v osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem

O besedi, ki ni hotela iz slike je naslov likovne razstave, ki jo ob 18. uri odpirajo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem. Na njej svoje delo predstavlja slovenski likovni umetnik Arjan Pregl.

Naslov razstave slik, objektov, knjig in ilustracij/iluminacij Arjana Pregla lahko razumemo kot razmislek o besedi in pomenu njenega udejanjanja, je ob tokratni Preglovi razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.

Skozi avtorjevo poetiko se zavemo teže besed in moči slike; lahko so dvoumne, ironične, slike z napakami… vedno zadenejo žebljico na glavico. Ljudska rekla Tristo kosmatih ali Streljati kozle so dobila nove pomene in vizualne interpretacije. Tudi njegova likovna sožitja s Tomažem Šalamunom, Milanom Deklevo, Daniilom Harmsom in člani lastne družine – ilustracije za dela sestre Sanje Pregl – so postala nova entiteta v sliki in besedi,” je med drugim zapisala Zlatarjeva.

Arjan Pregl (1973), ki je končal podiplomska študija slikarstva in grafike na likovni akademiji v Ljubljani, je svoja dela večkrat predstavil v številnih večjih razstaviščih po Sloveniji kot tudi v mednarodnem prostoru. Njegova dela so umeščena v več pregledov in izborov slovenske vizualne umetnosti. Deluje v polju slikarstva, grafike in risbe, prav tako piše in objavlja v knjižnih izdajah, periodiki in na medmrežju. Odziva se na socialno-politična dogajanja doma in po svetu, največkrat s humorjem in ironijo.

VIR: STA

Dogodki