Search
Close this search box.

Novost v Slovenj Gradcu: Leseni panj za izmenjavo knjig (FOTO)

Meškova bukvarnica v Slovenj Gradcu že lep čas skrbi za bralno opismenjevanje občank in občanov. Zagotovo vsi poznate hladilnike »Vzemi in daruj knjigo«, v katerih si lahko bralke in bralci izposojajo in izmenjujejo knjige, čemur so hladilniki tudi namenjeni. Knjige ljudje prinašajo in odnašajo, preberejo in vračajo. 8. novembra 2021 pa so koncept Meškovih bukvarnic razširili tudi na prosto.

Tako so v Slovenj Gradcu v uporabo predali prvo tovrstno izmenjevalnico knjig, ki je iz lesa, narejena pa je iz predelanega čebeljega panja, s čimer so želeli opozoriti na pomen zdravja čebel in ljudi, sam panj pa bo namenjen tudi pedagoškim delavcem kot didaktični pripomoček, so po dogodku zapisali na spletni strani MO Slovenj Gradec.

Knjige, ki so v panju, so namenjene vsem občanom. Gre za krajše knjige, za katere je mišljeno, da jih lahko mimoidoči preberejo na samem kraju, za kar so v Rotenturnu uredili tudi čitalnico na prostem. Kot menijo, bo ta mimoidočim še posebej v pomladnih in poletnih mesecih lahko ponudila prostor za oddih in bralno izkušnjo v naravi. “Seveda pa bo prostor, ko bo dopuščalo vreme in ko bo epidemija za nami, omogočil tudi druženje, skupno branje in razmišljanja,” so dodali.

Podobnih bukvarnic bo več, ob vsaki pa bodo nameščene tudi klopi. Prva tako postavljena bukvarnica v Rotenturnu je prijazna tudi invalidom, saj je dostopna z vseh strani in tudi nameščena na ustrezni višini.

Postavitev so omogočili Mestna občina Slovenj Gradec, Prva osnovna šola (poslikava Hana Jeseničnik pod mentorstvom Milana Unkoviča), Feya – Wood Decor, Šolski center Slovenj Gradec, Pristar, računovodski servis, Čebelarsko društvo Slovenj Gradec – Mislinja in Čebelarska oprema Andrej Pungartnik, kjer so prilagodili in predelali čebelji panj ter J. Meh s prostovoljnim prispevkom.

V prihodnjih mesecih načrtujejo postavitev še petih podobnih bukvarnic.

VIR: MO Slovenj Gradec