Search
Close this search box.

Nagrado kritiško sito prejela Korošica

Nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta je po izboru slovenskih literarnih kritikov prejela pesnica Anja Golob za pesniško zbirko da ne bo več prišla … Nagrajenka je za STA povedala, da zbirka po njenem odpira bivanjska vprašanja, da pa je poezija umetnost, ki je sposobna prenesti toliko interpretacij, kot je bralk in bralcev.

Kot je poudarila, ji nagrada veliko pomeni, ker prihaja iz rok “kritičark in kritikov, ki delajo v Sloveniji v katastrofalnih razmerah”. Tako njej kot prejemnici omogoča, da se lahko skupaj z njimi aktivno bori za njihov boljši položaj in delovne razmere, je pojasnila pesnica, ki pravi, da poezijo razume kot delo.

Nagrajenko so razglasili po pogovoru, ki ga je z nominiranci v sklopu Sejma na zraku na vrtu DSP vodil Žiga Rus. Ta je med drugim prebral besedilo, ki ga je Anja Golob posredovala za prireditev. V njem je zapisala, da sama kot avtorica nujno potrebuje kritiko, ki pa mora temeljiti na argumentih. Potrebuje jo, “ker mora vedeti, kaj gre čez in kaj ne,” je pojasnila in dodala, da si želi ostrejše, a tudi bolj poglobljene kritike.

Zbirka je bila že nominirana za Verokinino nagrado. Takrat so v obrazložitvi zapisali, da zbirka, ki je izšla v samozaložbi, “z belino provokativno zareže v zavest bralca, ki je soočen z ljubezenskim razhodom in pripadajočo eksistencialno stisko. Ranljivost, ki se ji odpira golo telo pesniške govorice, priča, da pesnici ne gre za “obzorje zgolj na videz”, temveč da ji gre zares. S tem pa, večkrat nepričakovano, prihaja tudi pomiritev.

Poleg nagrajenke so bili letos med nominiranci še Nina Dragičević s poemo Ljubav reče greva (ŠKUC), Sergej Harlamov s pesniško zbirko Mnogoboj mitologij (Založba Litera), Vesna Liponik s pesniško zbirko roko razje (ŠKUC), Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem (Cankarjeva založba), Zarja Vršič z zbirko kratke proze Kozjeglavka (Cankarjeva založba) in Jernej Županič z romanom Behemot (Beletrina)

O nagrajencu oziroma nagrajenki je letos odločal kritiški forum v sestavi Tina Bilban, Matej Bogataj, Leonora Flis, Goran Dekleva, Aljaž Koprivnikar, Aljaž Krivec, Tanja Petrič, Diana Pungeršič, Veronika Šoster, Maja Šučur in Manja Žugman.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca.

Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat, Maruša Krese, Davorin Lenko, Katarina Marinčič, Jure Jakob, Mojca Kumerdej, Milan Jesih in nazadnje Jernej Županič.