Search
Close this search box.

Na Ravnah so se predstavile tri koroške folklorne skupine in AFS France Marolt (VIDEO in FOTO)

V Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem je včeraj potekalo območno srečanje odraslih folklornih skupin Koroške.

Namen Maroltovega srečanja odraslih folklornih skupin, ki ga vsako leto pripravi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne in reprezentativne koreografije odraslih in mladinskih folklornih skupin in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije.

VIDEO: Nastop gostujoče Akademske folklorne skupine France Marolt na Ravnah na Koroškem. Avtor posnetka: Tone Brinar

Folklorne skupine se najprej predstavijo na območnih srečanjih, nakar sledijo regijska srečanja, najboljše pa se uvrstijo na državno Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije, ki bo letos potekalo 18. junija v Žalcu.

Tako so se včeraj na Ravnah na Koroškem na območnem srečanju predstavile tri koroške folklorne skupine, in sicer FS KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, KD Holmec in Folklorna skupina KPD Kovač Lija Vuhred. Kot gostje pa so nastopili člani Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane.

Pogoj za napredovanje oziroma uvrstitev na regijsko in državno tekmovanje je kvaliteta oz. doseg zadostnega števila točk, glede na pravilnik, ki ga je pripravil JSKD. Selektor po vsakem območnem srečanju za vsako skupino posebej pripravi opisno oceno oziroma analizo predstavljenih programov. Po ogledu vseh območnih srečanj znotraj regije, regijski selektor pripravi seznam skupin, ki glede kakovosti dosegajo regijsko raven in sestavi program ter vrstni red regijskega Maroltovega srečanja. Strokovna spremljevalka Anja Cizel bo ocenila posnetke včerajšnji nastopajočih skupin na Ravnah, pogovor z vodji skupin pa je po prireditvi vodil strokovni spremljevalec Luka Kropivnik.

Kdo se je tokrat najboljše vrtel po odru, še ni znano, obiskovalci pa so bili navdušeni nad vsemi prikazanimi plesi. Še posebej nad predstavitvijo gostujoče skupine, ki se bo širši javnosti že maja predstavila tudi na letnem koncertu v Cankarjevem domu.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem je včeraj potekalo območno srečanje odraslih folklornih skupin Koroške.