Search
Close this search box.

Na Ravnah pripravili zaključek umetniškega natečaja Med Uršljo in Peco s slavnostjo podelitvijo nagrad in glasbeno gostjo Evo Boto (FOTO)

Mladinski svet Ravne na Koroškem je v letošnjem letu prvič razpisal mladinski umetniški natečaj Med Uršljo in Peco: O življenju mladih na Koroškem, v sklopu katerega so mladi Korošci, stari med šest in trideset let, ustvarjali v kar štirih umetniških kategorijah – likovna umetnost, fotografija, literarna umetnost in glasbena umetnost.

Na natečaj je prispelo 130 del, med njimi pa je strokovna komisija v sestavi Alijana Tertinek in Stojan Brezočnik (likovna umetnost), Sonja Buhvald (fotografija), Marjana Žaže (literarna umenost) in Vera Trafella (glasbena umetnost) v vsaki umetniški in starostni skupini izbrala tri najboljša. 

Med drugim so na natečaju poleg posameznikov, ki so posredovali svoje izdelke, sodelovali učenci Osnovne šole Koroških Jeklarjev, podružnica Kotlje, pod mentorstvom učiteljic Vanje Medvešek in Aleksandre Kričej, učenci Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem pod mentorstvom Vanje Benko, učenci Osnovne šole Črna na Koroškem pod mentorstvom Vesne Burjak in Marije Rus in učenci Osnovne šole Črna na Koroškem, podružnica Žerjav, pod mentorstvom učiteljice Tanje Tros. Svoja dela so poslali tudi dijaki Srednje šole Ravne ter Gimnazije Ravne na Koroškem, uporabniki CUDV Črna na Koroškem in Dnevnega centra Ravne na Koroškem ter udeleženci poletnega varstva na Ravnah pod mentorstvom Ines Kogal.

Natečaj je svoj epilog doživel v petek, 9. decembra, ko so se mladi umetniki skupaj s starši, sorodniki, prijatelji in mentorji zbrali v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na slavnostni podelitvi nagrad najboljšim sodelujočim. Prireditev, ki jo je povezovala članica Mladinskega sveta Ravne, Saša Ridl, so popestrili glasbeni in literarni vložki najboljših umetnikov natečaja, za presenečenje večera pa je poskrbela posebna glasbena gostja, mlada Korošica, Eva Boto, ki je na hladen decemberski večer vdušje za stenami gradu ogrela s pesmimi Kdo ti bo dušo dal, Ko najdeš sebe in novim, času, ki prihaja, primernim hitom, Za božič kot otrok.

Poleg Eve je na oder stopila tudi komaj 8 – letna Tinkara Štern, ki se je predstavila s pesmijo Vere Trafelle, Koroško srce, s posnetkom interpretacije katere je osvojila tudi prvo mesto na natečaju v kategoriji glasbena umetnost.

Zmagovalna fotografija 17 – letne Zale Lesjak

V kategoriji fotografije do petnajstega leta starosti je najboljšo fotografijo posnela učenka 9. razreda OŠ Prežihovega Voranca Ravne, Natalija Pisar, med starejšimi fotografi do tridesetega leta starosti pa je s fotografijo z naslovom »Ob koncu dneva« slavila 17 – letna Zala Lesjak iz Kotelj. Med literarnimi umetniki natečaja sta bili najboljši devetošolka OŠ Prežihovega Voranca, Erika Volker, ki se je v svoji pesmi z naslovom »Naše življenje med Uršljo in Peco« sprehodila po naši dolini in v verze zaobjela naravne in kulturne znamenitosti, ki se skrivajo med mogočnima koroškima gorama, ter gimnazijka Lucija Fortin, ki se je v svojem zapisu »Lepota vračanja domov« dotaknila lepot domače okolice, ki jih, ob vsakodnevnem tempu življenja, (pre)pogosto vzamemo za samoumevne. Na prireditvi sta svoji deli obe interpretirali sami, za prav posebno glasbeno popestritev pa je poskrbela še drugouvrščena v kategoriji literarne umetnosti, Lucija Mirkac, ki se je predstavila z uglasbeno verzijo svoje poezije z naslovom »Lieška«. 

Zmagovalna risba Neže Maurič (13 let)

V kategoriji likovnih del je bila konkurenca največja, najboljši v obeh starostnih skupinah pa prihajata iz Mežice. 13 – letna Neža Maurič je strokovno komisijo prepričala s svojo risbo z naslovom »Med Uršljo in Peco segamo po zvezdah«, na kateri je med drugim upodobila tudi glasbeno gostjo večera, Botovo, 18 – letna Kaja Vreš pa je na natečaju sodelovala z delom z naslovom »Mladost med Uršljo in Peco«.

Po zaključku uradne podelitve nagrad so si lahko obiskovalci ob pogostitvi, ki jo je pripravila grajska kavarna Eleonora, ogledali razstavljena dela natečaja.

“V Mladinskem svetu Ravne na Koroškem iskreno čestitamo vsem nagrajencem in se zahvaljujemo vsem mladim umetnikom, ki so skupaj z nami soustvarili natečaj ter v risbi, fotografiji, pesmi, zgodbi in glasbi ujeli trenutke življenja mladih na Koroškem,” so sporočilo za javnost sklenili pri Mladinskem svetu Ravne na Koroškem.

FOTOGALERIJA

Besedilo: Mladinski svet Ravne na Koroškem

Mladinski svet Ravne na Koroškem je v letošnjem letu prvič razpisal mladinski umetniški natečaj Med Uršljo in Peco: O življenju mladih na Koroškem, v sklopu katerega so mladi Korošci, stari med šest in trideset let, ustvarjali v kar štirih umetniških kategorijah – likovna umetnost, fotografija, literarna umetnost in glasbena umetnost.