Search
Close this search box.

Na Prevaljah predstavitev nove knjige Nika Kolarja

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem Vabi na predstavitev avtobiografske knjige Nika R. Kolarja VSAKDANJE KOMUNIKACIJE.

Knjigo bo avtor predstavil v ponedeljek, 6. september 2021, ob 19. uri v Veliki dvorani DD Prevalje.

Knjiga je monografska publikacija, ki je izšla pri založbi Roman. Je skupek “spominov” enaindvajsetih soavtorjev. Knjiga je razdeljena na posamezne sklope, ki so v največji meri oblikovali pisateljevo življenje (literatura, založništvo, umetnost, šport …). Avtorjevo delo zaključujejo posamezni zapisi ljudem, ki so nanj pustili največji vtis in zapisi ostalih o avtorju samem. 
Na vabilu pa so v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika zapisali:»Vsakdanje komunikacije so monografska
publikacija, ki ni obsežna poezija, ne dolgovezna proza, ki ni samo fotoknjiga, niti klasična monografija, je pa skupek mreženja različnih mnenj in zapisov enaindvajsetih soavtorjev, piščevih sopotnikov vsakodnevnih srečanj … Skratka,
Vsakdanje komunikacije so sodobno urejena in inovativna avtobiografska knjiga.«

Z avtorjem se bo pogovarjala Hedvika Gorenšek.

Glasbeni gost bo basbaritonist Klemen Gorenšek.

Knjiga bo na voljo po promocijski ceni.

V recenziji Bukle so zapisali: Avtobiografija Nika R. Kolarja “VSAKDANJE KOMUNIKACIJE” predstavlja delo in pot koroškega kulturnika, galerista, založnika, revijalnega urednika, publicista, pesnika, novelista, govorca, rekreativnega športnika, profesionalnega kulturno-družbenopolitičnega delavca, občinskega in strankarskega funkcionarja, nadomestnega župana itn., povezovalnega duha kulturne srenje od študentskih let, ko je vstopil na kulturno sceno, do upokojitve. V štirih besedah ga morda naj­bolje opiše Blaž Prapótnik, ki zanj pravi, da je »podporni steber intelektualnega vrenja«. Ker je Kolar deloval na toliko področjih kot ustvarjalec in kot promotor raznolikega kulturnega ustvarjanja, skoraj ni področja, na katerem ne bi pustil pečata, in skoraj ni koroškega ustvarjalca, ki ga ne bi srečal. Avtobiografija je bogat preplet avtorskih besedil, ki obsegajo poezijo in prozo (novele); prerez založništva, ki razkriva razvoj revij za literaturo in kulturo Odsevi in Odsevanja, ter spoštovanja vreden nabor monografij in knjižnih izdaj; izbor »likovnih pričevanj«, med katerimi izstopajo avtorjeva besedila o umetnikih, ki jih je srečal; prikaz družbenopolitičnih aktivnosti in spominski zapisi ter poslovilni govori. Dopolnjena je z dvema poglobljenima intervjujema in številnimi fotografijami. Vsebina prestopa osebno, avtobiografsko sporočilo, saj živo odseva čas, umetniške osebnosti in kulturne dosežke na Koroškem v desetletjih po letu 1970.

Niko R. Kolar je znan kulturni delavec, galerist, založnik, revijalni urednik in publicist. Rojen je bil v Slovenj Gradcu, 6. 12. 1945, trenutno živi na Brdih nad Turiško vasjo. Otroštvo je preživel na Prevaljah, kjer je obiskoval osnovno šolo. Končal je Kovinarsko poklicno šolo v Mariboru leta1963, absolviral Višjo šolo za socialne delavce v Ljubljani leta1968. Najprej je bil zaposlen v podjetju Instalater Prevalje (1963 – 1965), nato je bil tehnični vodja Umetnostne galerije Slovenj Gradec (1971 – 1974). Prav tako je bil tajnik Kulturne skupnosti Občine Slovenj Gradec (1974-1984) in pozneje direktor Koroškega radia (1985 – 1988). V obdobju od leta 1988 do leta 2008 je bil direktor in lastnik Galerije in založbe N. KOLAR v Slovenj Gradcu. Leta 2008 se je upokojil. Deluje na družbenopolitičnem, kulturnem in športnem področju.

Vir: JZ Spotur Slovenj Gradec, Bukla.

Dogodki

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem Vabi na predstavitev avtobiografske knjige Nika R. Kolarja VSAKDANJE KOMUNIKACIJE.