Na Kuharjevih dnevih v Kotljah tradicionalni pohod in proslava

Tudi letos se v Kotljah v Občini Ravne na Koroškem spominjajo bratov Kuhar - Alojza, Ivana, Avgusta in Lovra, ki so pustili pomemben pečat v lokalnem in tudi širšem prostoru. Letošnji Kuharjevi dnevi danes prinašajo tradicionalni pohod po Vorančevi poti, ki se je začel ob 9. uri, in proslavo, ki bo ob 18. uri v večnamenski dvorani v Kotljah.

V Kotljah z vsakoletnimi Kuharjevimi dnevi ohranjajo spomin na pisatelja Prežihovega Voranca in njegove brate ter poskrbijo, da kulturno življenje na vasi ne bi zamrlo. Z vsebinsko različnimi prireditvami želijo v dogajanje vključiti čim več domačinov in obiskovalcev od drugod.

Letošnje Kuharjevi dneve bodo sklenili 31. oktobra s prireditvijo ob prazniku krajevne skupnosti, del dogajanja pa bo tudi ureditev kotička za branje knjig in postavitev hiške za izmenjavo knjig pri večnamenski dvorani v Kotljah.

Kot v publikaciji Bratje Kuhar, ki jo je ravenski muzej leta 2003 izdal ob 110-letnici rojstva Lovra Kuharja, piše Miroslav Osojnik, so bili “popotniki” trije bratje, Ivan Kuhar pa je moral ostati doma pri ostarelih starših in skrbeti za domačijo. Kljub temu je bil politično aktiven.

Najbolj poznan od Kuharjevih bratov je pisatelj in politik Lovro Kuhar – Prežihov Voranc, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med predstavnike socialnega realizma. Njegovo življenjsko pot ponazarjajo postaje na spominski pohodni Vorančevi poti, ki se začenja pri kipu “pobiča s solzicami” v središču Kotelj in na katero se bodo pohodniki danes podali pod vodstvom Alojza Pristavnika.

Od Prežihovih fantov je šel prvi šel v svet Alojz Kuhar, ki je postal duhovnik. Bil je tudi politično aktiven med drugo svetovno vojno, nato pa se je posvetil duhovništvu v Londonu in New Yorku.

V tujini se je za tehnične poklice izobraževal tudi Avgust Kuhar, najmlajši med brati, ki se je leta 1951 vrnil na Koroško in bil aktiven na Ravnah. Sodeloval je pri ustanavljanju tehniškega muzeja na Ravnah, pisal strokovno literaturo in bil urednik Koroškega fužinarja.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije