Na Kuharjevih dnevih na Koroškem pester program

Kuharjevi dnevi, s katerimi se v Kotljah in okolici spominjajo bratov Kuhar, letos prinašajo več prireditev. V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah bo danes ob 18. uri krstna predstavitev romana o Lovru Kuharju z naslovom Nemirni duh avtorja Rudija Mlinarja. Največ dogajanja bo v soboto, ko bo v Kotljah tudi slavnostna akademija.

Bratje Kuhar – Alojz, Ivan, Avgust in Lovro – so pustili pomemben pečat v lokalnem in tudi širšem prostoru. Najbolj poznan izmed Kuharjevih bratov je pisatelj in politik Lovro Kuhar – Prežihov Voranc, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med predstavnike socialnega realizma.

Sicer pa je od Prežihovih fantov prvi šel v svet Alojz Kuhar, ki je postal duhovnik. Bil je tudi politično aktiven med drugo svetovno vojno, nato pa se je posvetil duhovništvu v Londonu in New Yorku.

V tujini se je za tehnične poklice izobraževal tudi Avgust Kuhar, najmlajši med brati, ki se je leta 1951 vrnil na Koroško. Med drugim je sodeloval pri ustanavljanju tehniškega muzeja na Ravnah, pisal strokovno literaturo in bil urednik Koroškega fužinarja. Doma pri starših je ostal Ivan Kuhar, ki je skrbel za domačijo, bil pa je tudi politično aktiven.

Spomin na brate Kuhar v Kotljah in okolici ohranjajo z različnimi prireditvami, osrednje dogajanje v jesenskem času so Kuharjevi dnevi. Tudi letos, in sicer v soboto ob 9. uri, organizirajo tradicionalni pohod po Vorančevi poti, pohodniki se dobijo pri Dečku s solzicami v središču Kotelj. Isti dan bo v Kotljah ob 18. uri slavnostna akademija, v nedeljo pa tudi proslava ob krajevnem prazniku.

K dogajanju se je letos priključilo tudi gibanje Radmance, ki v soboto ob 17. uri vabi v ravenski park k hiški s knjigami na obuditev Prežihovih junakinj. Na dogodek so vabljeni tako bralci kot poslušalci, so organizatorji še navedli na vabilu na prireditve.

Kuharjeve dneve organizirajo Kulturno društvo Kotlje v sodelovanju z ravensko območno izpostavo javnega sklada za kulturne dejavnosti, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Prežihova ustanova, Krajevna skupnost Kotlje in druga društva.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije