Na kavo ali čaj brez denarnice. Plačaj z verzom in pomagaj bolnikom s krvnimi raki

21. marca napišite verz in z njim plačajte svojo kavo ali čaj

Kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo? Je ustvarjanje lahko terapija, ki sestavi človeško dušo in telo? To bodo osrednja vprašanja letošnje akcije “Plačaj z verzom”, ki ob svetovnem dnevu poezije k ustvarjanju ponovno poziva priložnostne in uveljavljene poete. 21. marca boste na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl lahko ustvarjali v približno 70 slovenskih kavarnah, račun za kavo ali čaj pa poravnali z verzom. Na Koroškem imate to možnost v Kavarni in slaščičarni Ofsajd v Dravogradu.

Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je leta 1999 razglasil UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo). Namen dneva je spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu in, kot pravi Unesco, “dati novo priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem.”

Vsak oddan verz bo letos dobil posebno poslanstvo – bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov bo namreč pomagal pri vrnitvi nazaj v življenje. Kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo? Je ustvarjanje lahko terapija, ki sestavi človeško dušo in telo? To bodo osrednja vprašanja letošnje akcije “Plačaj z verzom”, ki ob svetovnem dnevu poezije k ustvarjanju ponovno poziva priložnostne in uveljavljene poete. 21. marca boste na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl lahko ustvarjali v približno 70 slovenskih kavarnah, račun za kavo ali čaj pa poravnali z verzom. Vsak oddan verz bo letos dobil posebno poslanstvo – bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov bo namreč pomagal pri vrnitvi nazaj v življenje.

Pesniška pobuda “Plačaj z verzom”, ki bo letos že šestič zajela svet, ponovno oživlja svoje poslanstvo: ljudi spodbuja, da si vzamejo trenutek, poiščejo navdih in se skozi pisanje poezije povežejo z drugimi pa tudi sami s sabo. Ideja, s katero želi pobudnik akcije, pražarna in ambasador dunajske kavarniške kulture Julius Meinl, letos razmislek o moči poetičnega ustvarjanja iz literarnih krogov preusmerja v znanstvene.

Odzive na poezijo bodo iskali z biometričnimi metodami

Ob vprašanju, kakšna je danes vrednost poezije, so se v podjetju Julius Meinl odločili, da podrobneje raziščejo, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo. V ta namen raziskovalna družba Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox trenutno izvaja edinstveno raziskavo, ki bo z uporabo napredne tehnologije EEG razkrila globlje, nezavedne možganske procese. Raziskava bo izvedena na standardnem vzorcu oseb, beležili pa se bodo njihovi odzivi na pesmi, ki jih je izbral pesnik Feri Lainšček, podpornik akcije.

“Čeprav sodim med pesnike, katerih poezija je našla pot do bralcev, moram priznati, da ne vem veliko o tem, kako ustvariti poezijo, ki bo našla pot do bralcev. Tudi v tem paradoksu tiči delček skrivnosti, ki morda odgovarja na vprašanje, zakaj je pesnjenje večno ne-naučena dejavnost in zakaj je poezija nekaj, kar lahko učinkuje le samo po sebi ali pa pač ne učinkuje. Na podobno dvojnost zlahka naletimo tudi ob razmišljanju o poeziji kot obliki terapije. Čeprav ni bila ustvarjena zato, da bi kaj lajšala in zdravila, temveč se temu kvečjemu upira in izmika, iz dneva v dan najde mnoge bralce, ki si z njo pomagajo in pravijo, da jim je bolje. Tudi v tem je čudež poezije in njena presežna moč, ki se razumskemu dojemanju izmika. Za pionirsko raziskavo, ki bo s pomočjo biometrike skušala zaznati nezavedne možganske procese ob doživljanju poezije, sem izbral tri zelo različne pesmi. In moram priznati, da sem že prav radoveden,” pravi Feri Lainšček.

Navdihujoči trenutki se zgodijo, ko odložimo telefon, se odmaknemo od digitalnega vrveža in se povežemo - sami s sabo in ljudmi, ki nas obkrožajo. Zato globalna pobuda "Plačaj z verzom" 21. marca, ob svetovnem dnevu poezije, k ustvarjanju ponovno poziva priložnostne in uveljavljene poete.

Za vsak avtorski verz bo podjetje Julius Meinl za rehabilitacijo bolnikov s krvnimi raki prispevalo 30 centov. Po izkušnjah iz minulih let pričakujejo več kot 8.000 tisoč verzov.

Letošnji verzi bodo prispevali k dragoceni psihološki opori bolnikov

Vpogled v možgansko aktivnost bo ponudil iztočnico za razpravo o poeziji in ustvarjanju kot obliki terapije. Poezijo bodo namreč v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L uporabili tudi kot eno od oblik psiho-socialne pomoči bolnikom s krvnimi raki, ki jo izvajajo v okviru svojih podpornih programov. K temu bodo prispevali tudi zbrani verzi letošnjih gostov kavarn.

“Psihološka podpora v času zdravljenja in okrevanja je izrednega pomena pri premagovanju čustvenih pa tudi fizičnih izzivov, ki jih prinese bolezen. Bolnik se na poti povratka v življenje spopada s psihološko zahtevnimi stanji in takrat poleg zdravstvene obravnave potrebuje tudi dodatne pozitivne spodbude. Poezija in umetnost nasploh v tem pogledu nista samo generatorja pozitivnih misli, ampak lahko tudi vir nove ustvarjalne energije, ki bolniku vrne voljo do življenja in ga motivira v vsakdanjem življenju z boleznijo in zdravljenjem. Zato smo sodelovanja z Julius Meinl še posebej veseli, saj nam bo poleg donacije za naše programe omogočilo tudi praktično preizkušanje uvajanja poezije v podporne programe združenja. Pobudo zato sprejemamo z odprtimi rokami in smo navdušeni, da podjetje, kot je Julius Meinl, tako odgovorno posega izven svojih osnovnih poti poslovanja. In veselimo se novih pesmi, zapisov in verzov, ki bodo pomagali bolnikom ohranjati pogum in zaupanje v življenje,« je povedala Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L. Združenje bolnikov  danes vodi številne podporne programe, ki omogočajo najtežje bolnim, da kljub težki diagnozi in napornemu zdravljenju pridobivajo ali ohranjajo psihično in fizično moč.

Poiščite najbližjo kavarno in prebudite pesnika v sebi!

21. marca se s prijatelji lahko ob pisanju poezije srečate v eni izmed približno 70 kavarn po Sloveniji, katerih seznam se dopolnjuje na www.meinlcoffee.com/sl. Denarnico lahko pustite doma, saj vas bodo na mizah pričakali svinčniki in lističi, na katere zapišete svoj avtorski verz, ga oddate strežnemu osebju in tako z njim poravnate račun za kavo ali čaj po svoji izbiri.

Je pa na ta dan morda tudi priložnost, da popijete kavo ali čaj z medom, namesto s sladkorjem in s tem podprete slovenske čebelarje. Več o projektu najdete TUKAJ.

“Z akcijo »Plačaj z verzom« bomo letos v Sloveniji že peto leto spodbudili val poetičnega navdiha in pozitivne energije. Vsakič znova uživam v opazovanju množice ljudi, ki se ob skodelici kave ali čaja z nasmeški na obrazih prepustijo pesniškemu vzdušju, pišejo in ustvarjajo. Včasih je za kreativnost, optimizem in voljo do življenja potrebna le drobna spodbuda.  Veseli smo, da jo lahko ponudimo – tako z akcijo kot tudi vsak dan znova, ob skodelici odlične kave ali čaja,” je akcijo pospremil Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl Slovenija, d. o. o.

Več o pesniški pobudi “Plačaj z verzom”, ki jo je na mednarodnem nivoju podprl tudi Tom Odell, “platinasti” britanski pevec, komponist in pianist, najdete TUKAJ.

Besedilo: Podjetje Julius Meinl

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije