Search
Close this search box.

Na festivalu Tribeca dober odziv na novi film Sonje Prosenc

Na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku je bila v soboto zvečer po lokalnem času svetovna premiera tretjega celovečerca Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike. Občinstvo je film, ki je med desetimi filmi glavnega tekmovalnega programa festivala, sprejelo z navdušenjem, so sporočili viri blizu ustvarjalne ekipe.

Film sta ob premieri uvodoma predstavila scenaristka in režiserka filma Prosenc ter direktor festivala Frederic Boyer. Ob zaključku projekcije so se občinstvu predstavili še igralci Katarina Stegnar, Marko Mandič, Mila Bezjak, Judita Franković Brdar in drugi člani ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Norveške, med njimi direktor fotografije Mitja Ličen, montažerka Ivana Fumić, scenografka Tajana Čanić Stanković, kostumografka Dubravka Skvrce in svetovalka kostumografije Sanja Grcić.

Režiserka je po premieri med drugim povedala, da je že med samo projekcijo filma postalo jasno, da bo odziv zelo pozitiven. “Mislim, da je bila svetovna premiera Odrešitve za začetnike tukaj na Tribeci v New Yorku najlepša popotnica, ki smo si jo lahko zaželeli za film,” je dodala.

Igralka Katarina Stegnar je povedala, da je nabito polna dvorana, ne samo dihala s filmom, ampak se je smejala skupaj z njim. “Včasih na glas, včasih pa prav pridušeno, kot da bi v smehu gledalci hoteli izbrisat svojo identifikacijo z zgodbo. In na trenutke je dvorana bučala v nadidentifikaciji…,” je igralka opisala dogajanje.

Odrešitev za začetnike (z angleškim naslovom Family Therapy) govori o komični disfunkcionalnosti odnosov v na videz popolni meščanski družini. Na festivalu Tribeca so ob izboru v glavni mednarodni tekmovalni program o filmu zapisali, da gre za “izjemno zabavno, pikro satiro, ki je enako vsebinsko provokativna kot tudi formalno impresivna”.

Pred premiero so se v galeriji MC na Manhattnu srečali slovenski umetniki iz različnih umetniških zvrsti in sektorjev kulture, od plesa, filma, fotografije, dizajna, mode in drugih, ki v ZDA živijo in delajo, ali pa so tukaj v gosteh. Pridružili sta se jim tudi častna konzulka v ZDA Stephanie Owens in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar ter številni drugi ustvarjalci in podporniki umetnosti.

Še pred svetovno premiero je režiserka o vzgibih za nastanek filma povedala: “Ko sem bila otrok, nam je na cesti zgorel avto. Iz tega otroškega spomina na avtomobile, ki vozijo mimo, je nastala Odrešitev za začetnike. Sredi kaosa in strahu mimo zgorelega avta zapelje drug avto – bleščeč, nov, z družino, ki se zdi popolna in se ne ustavi, da bi pomagala. Kdo so ti ljudje, ki se odločijo, da ne bodo ustavili? Film se zavrti okoli njih, a ne postavlja pod vprašaj le njihovih dejanj; preiskuje tudi razloge za njihove odločitve. Se bojijo soočenja s svojo lastno ranljivostjo ali gre za naučeno brezbrižnost, simptom širšega družbenega stanja?”

Prosenc je domači in mednarodni filmski javnosti znana predvsem po svojih umetniških dramah Drevo (2014) in Zgodovina ljubezni (2018), ki sta pozornost pritegnili z izrazito in poglobljeno filmsko govorico. Uspešno se je preizkusila tudi v žanru komedije s kratkim filmom Raj (2019), ki je prejel vesno za najboljši kratki film na Festivalu slovenskega filma. Podpisuje se tudi pod režijo nadaljevanke Trigrad.

Festival Tribeca so leta 2002 ustanovili ameriški igralec Robert de Niro, producentka Jane Rosenthal in podjetnik Craig Hatkoff. Letos se je na festival, ki poteka od 5. do 16. junija, prijavilo rekordnih 13.016 filmov z vsega sveta.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku je bila v soboto zvečer po lokalnem času svetovna premiera tretjega celovečerca Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike. Občinstvo je film, ki je med desetimi filmi glavnega tekmovalnega programa festivala, sprejelo z navdušenjem, so sporočili viri blizu ustvarjalne ekipe.