Search
Close this search box.

Na Festivalu neodvisnega filma Slovenije zmagal film ‘Vezela’

28. in 29. novembra je potekal Festival neodvisnega filma Slovenije, na katerem je prvo mesto zasedel film Vezela, katerega avtor je Slovenjgradčan, Tomo Novosel.

Strokovna komisija FNF 2014 v sestavi Andrej Vajevec, dramaturg TVS, Darko Štante, režiser in Mitja Manček, filmski animator, je podelila prve tri nagrade naslednjim filmom:

1. Dokumentarni film Vezela, avtorja Toma Novosela: Za odkritje in upodobitev izredno zanimive, bogate in v širšem prostoru tudi malo poznane osebe, ki pa si pozornost vsekakor zasluži.

2. Dokumentarni film Marzidovšek Minimal Laboratorium, avtoric Kaje in Save Kosmač: Zaradi zanimivega avtorskega pristopa, ki enačaj med filmom in gibljivimi slikami postavlja pod vprašaj.

3. Kratki igrani film Food Fetish, avtorja Mihe Šubica: Za izviren in duhovit poseg v vsebino filma, ki mu ustvari novo dimenzijo.

Avtor tega uspešnega dokumentarnega filma, Tomo Novosel, je na svojem Facebook profilu zapisal:

Z velikim veseljem sporočam, da je naš necenzuriran dokumentarni film ‘Vezela’ včeraj prejel prvo nagrado Festival neodvisnega filma Slovenije in s tem nadaljeval letošnji pohod te glasbene zgodbe iz Slovenj Gradca (pol tisoč gledalcev!) skozi Ptuj (Pita) do Portoroža (FSF) in nenazadnje do Ljubljane (FNF). Vmes je bilo veliko zavračanja in konkretnega ‘drkarjenja’ od raznoraznih institucij in avtoritet, ki niso želele ali niso bile zmožne dojeti dejstva, da ta film nikakor ne bom cenzuriral, olepševal, ukrivljal stvarnost in tako dalje. Dokumentarni film pač mora ostati avtorsko svoboden in s tem nedotakljiv za cenzuro! Ker smatram, da je poslanstvo doseženo, se ne bom ‘šparal’ in film objavljam javno. Če vam je zgodba všeč, jo ponesite dalje v svet! 

” Film ‘Vezela’ potrjuje tezo, da medtem ko mediji nekatere kujejo v zvezde, druge neupravičeno zanemarjajo. Glavni lik bi lahko nedvomno sodil v sam vrh slovenske kulture. ” (Mitja Manček)

Film vas želi popeljati v svet umetnika Franca Vezele / Zlatka Verzelaka:

V filmu med drugim nastopajo: Igor Somrak, Marjan Krajnc, Draga Ropic, Franc Vezela, Lara Sedar, Maja Krebl, Gašper Tišler, Tanja Klančnik, Alina Hirtl, Grega Kragelnik, Benjamin Pirnat.

 

 

 

Dogodki

28. in 29. novembra je potekal Festival neodvisnega filma Slovenije, na katerem je prvo mesto zasedel film Vezela, katerega avtor je Slovenjgradčan, Tomo Novosel.