Search
Close this search box.

Moški pevski zbor Vres vabi na letni koncert

Moški pevski zbor Vres pod vodstvom Helene Buhvald vabi na letni koncert, ki bo v petek, 24. maja ob 20:00 v farni cerkvi na Prevaljah.

Moški pevski zbor Vres je zbor, ki je globoko vraščen v koroška tla. Članstvo v zboru članom pomeni ne samo srečanja in ljubezen do glasbe, ampak jim pomeni in prinaša ponos, pripadnost petju, druženju, kraju in koroškim ljudem.  “In je še več. Vres je način življenja za pevce in njihove družine, za prijatelje. Je kulturna institucija koroške ponosa in pokončnosti: živa utemeljitev in potrdilo naše slovenske – koroške identitete. Ubrano moško petje je najvišji cilj, je smisel in je energija, ki nastaja in raste iz harmonije druženja, čvrstih vezi in prijateljevanja”, sta o zboru, ki deluje že vrsto let, zapisala Košuta in Fras.

Vresovci se ponašajo z bogato zgodovino, saj aktivno delujejo že od leta 1977, torej 48 let. Zbor je na začetku vodil dvajset let Jožko Kert, naslednjih dvajset pa Almira Rogina. V 41. sezoni zbora je Vres prevzela Helena Buhvald, v zbor pa je s svojimi izkušnjami doprinesla predvsem svežino in mladostno energijo.

Helena Buhvald je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in profesorica glasbe. Na ravenski glasbeni šoli poučuje klavir, že več let pa se intenzivno pa ukvarja tudi z vodenjem zborov.

Svojo glasbeno pot je začela na glasbeni šoli na Ravnah na Koroškem, kjer se je učila igrati klavir. Po uspešno opravljeni nižji glasbeni šoli se je odločila šolanje nadaljevati na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je diplomirala v razredu profesorice Alenke Dekleva. V tem času se je začela tudi  posvečati dirigiranju. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2006 diplomirala iz socialne, leta 2008 pa še iz glasbene pedagogike. V okviru diplome je izvedla koncert s KAPZ Mohorjan in z njim prejela posebno nagrado “Diploma summa cum laude“.

Kot zborovodkinja je začela delovati najprej z OPZ župnije Prevalje, kmalu zatem pa še z MePZ župnije Ravne na Koroškem. Leta 2005 je prevzela KAPZ Mohorjan, s katerim je prejela številne nagrade. Jeseni 2011 je prevzela še MoPZ Vres s Prevalj, s katerim je prejela srebrno in zlato priznanje na regijskem tekmovanju ter zlato priznanje in Grand Prix na mednarodnem tekmovanju na Slovaškem.

V preteklih sezonah je pod njenim vodstvom zbor navduševal občinstvo ne samo na domačih tleh, temveč tudi po tujini. Sodeloval je na občinskih in medobčinskih revijah ter izvedel številne celovečerne koncerte, udeleževal se je tudi regijskih ter državnih tekmovanj Naša pesem v Mariboru, kjer je devetkrat potrdil svojo kvaliteto in prejel sedem srebrnih, dve bronasti priznanji, priznanja za najboljši izbor programa, za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi ter tudi priznanje za najboljši moški zbor tekmovanja.

A kljub vsem zavidljivim rezultatom, ki jih zbor dosega, njihovo najpomembnejše poslanstvo ostaja ohranjanje, predstavljanje in negovanje koroških ljudskih pesmi.

V petek, 24.maja ob 20:00 vas Moški pevski zbor VRES vabi v farno cerkev na Prevalje na svoj 48. letni koncert. Gostje večera bodo dekleta iz vokalnega kvarteta Štiglic, bolj poznane kot lanskoletne zmagovalke oddaje Družine pojejo. 

Dogodki

Moški pevski zbor Vres pod vodstvom Helene Buhvald vabi na letni koncert, ki bo v petek, 24. maja ob 20:00 v farni cerkvi na Prevaljah.