Mladi ustvarjalci poezije se bodo zbrali na Koroškem

Letos že 23. Pesniška olimpijada bo po dveh letih ta konec tedna ponovno potekala v živo v dvorcu Bukovje. Dijaki in študenti se bodo družili na pesniških delavnicah, drevi se jim bodo pridružili še ustvarjalci poezije iz osnovnih šol. Pri njihovih pesmih je zaznati dotik koronskega časa, ugotavlja vodja projekta Pesniška olimpijada Barbara Žvirc.

V dvorcu Bukovje pri Dravogradu bodo danes in v nedeljo ponovno gostili sveže mlade pesniške glasove dijakov in študentov iz Slovenije in zamejstva, ki se jim bodo na literarnem večeru drevi pridružili še udeleženci 12. osnovnošolskega natečaja za najboljšo pesem Mlada pesniška olimpijada.

Na 23. Pesniško olimpijado se je s poslanimi pesmimi prijavilo 22 mladih, od tega jih bo na literarnih delavnicah, ki jih bo vodil mentor, pesnik David Bedrač, sodelovalo 18.

Na razpisu 12. Mlade pesniške olimpijade pa je s svojo pesmijo na temo Vesolje v meni sodelovalo 107 osnovnošolcev. V vsaki triadi osnovne šole so izbrali najboljše tri, ki bodo drevi prejeli nagrade in priznanja, letos bodo priznanja prvič podelili tudi mentoricam za njihovo delo z mladimi.

Po dveh letih epidemije, v kateri se je zgodilo marsikaj, so mladim ponudili temo, ki lahko zajema marsikaj, je povedala Barbara Žvirc. “Opazili smo, da je korona pustila določene posledice. To se vidi predvsem pri tretji triadi osnovnošolcev. Zdi se mi, da obravnavajo težke tematike, recimo o tem, kako se počutijo neslišani, nerazumljeni. To je sicer pri mladih, ki so na začetku najstniških let, za pričakovati, ampak se mi vseeno zdi, da imajo nekatere pesmi korona dotik,” je še povedala vodja projekta Pesniška olimpijada, ki ocenjuje pesmi osnovnošolcev.

Na drevišnjem literarnem večeru bo David Bedrač, ki kot mentor pri projektu Pesniška olimpijada sodeluje od leta 2012, razglasil tudi finaliste 23. Pesniške olimpijade in zlatega olimpijca.