Search
Close this search box.

Minister za kulturo na Koroškem tudi o problematiki depojev

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes v Šentjanžu pri Dravogradu v okviru vladnega obiska Koroške udeležil delovnega posveta premiera Janeza Janše ter ministrov in ministric. Vlada s tem začenja z obiski slovenskih regij, da se s prve roke seznani s težavami in izzivi, s katerimi se regije srečujejo in obenem pripravi ustrezne ukrepe in rešitve.

Po posvetu članov vlade je minister dr. Simoniti v Slovenj Gradcu obiskal Koroško galerijo likovnih umetnosti, kjer se je srečal z direktorico KGLU dr. Andrejo Hribernik ter direktorjem Koroškega pokrajinskega muzeja mag. Tadejem Pungartnikom. Pogovor je potekal na temo problematike depojev Koroškega pokrajinskega muzeja. Ministrstvo za kulturo pozdravlja povezovanje Koroškega pokrajinskega muzeja, Koroške galerije likovnih umetnosti in Muzeja Velenje v iskanju skupnih primernih prostorov. Pri tem bo finančno sodelovalo, prihodnji finančni vložek države je odvisen od tega, kakšne prostore bodo institucije lahko najele.

Minister za kulturo v Koroški galeriji likovnih umetnosti:

V letu 2020, letu sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, mineva 160 let od rojstva skladatelja slovenskega rodu Huga Wolfa, ki se je posvetil predvsem samospevu in ustvaril vrsto zbirk pesmi ter opero Der Corregidor. Minister si je ob vodstvu kustosa in predsednika Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec Marka Košana ogledal tudi Wolfovo rojstno hišo. Tam se je predtem srečal z županom Mestne občine Slovenj Gradec Tilnom Kluglerjem. Ministrstvo za kulturo je letos junija objavilo Javni poziv za sofinanciranje investicij javno kulturno infrastrukturo lokalnih samoupravnih skupnosti. Med izbranimi prejemniki sredstev je tudi Mestna občina Slovenj Gradec s projektom obnove Kulturnega doma Slovenj Gradec. V duhu izboljšanja pogojev za umetniško ustvarjanje kulturnih društev in gostujočih umetnikov znaša vrednost sofinanciranja ministrstva 196.737,31 evrov (celotna vrednost projekta je ocenjena na 300.024,40 evrov).

Minister Simoniti si je ogledal tudi Wolfovo rojstno hišo:

V Slovenj Gradcu je minister obiskal tudi stojnico za mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Ob tem je opozoril, da moramo v boju s covidom-19 dosledno upoštevati preventivne ukrepe. Vse tiste, ki tega še niso storili, je pozval k namestitvi aplikacije #OstaniZdrav. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in družbe.

Minister dr. Simoniti je svoj delovni obisk nadaljeval na Ravnah na Koroškem, in sicer v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, kjer je sledil pogovor z direktorico knjižnice mag. Ireno Oder. Osrednja območna knjižnica za Koroško med številnimi dragocenostmi hrani tudi Dalmatinovo Biblijo, Črnjanski rokopis iz leta 1633 ter Antikrista Matije Žegarja. V sodelovanju s Slovensko študijsko knjižnico Celovec pa izvaja nakup knjižničnega gradiva tudi za zamejske Slovence ter za zamejsko Koroško izdeluje lokalno bibliografijo. Odprtje obnovljenih prostorov na gradu, s čimer so knjižnično dejavnost razširili na 2.500 kvadratnih metrov knjižničnih površin, je bilo na Ravnah ob prisotnosti ministra Simonitija leta 2005.

Obisk je nadaljeval v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika:

V prisotnosti ravenskega župana dr. Tomaža Rožena, mag. Tadeja Pungartnika in kustodinje dr. Karle Oder si je minister ogledal tudi Muzej železarstva, štauharijo. Najstarejši ohranjeni objekti na lokaciji železarne so bili leta 1994 razglašeni za kulturni spomenik.

Minister Simoniti si je ogledal tudi Muzej železarstva, štauharijo:

V Mežici je sledilo zaključno srečanje delovnega obiska predsednika vlade ter ministric in ministrov o razvoju in perspektivah na Koroškem.

Besedilo: Ministrstvo za kulturo

Dogodki