Minister mag. Zoran Poznič na delovnem sestanku v Slovenj Gradcu

Danes se je minister RS za kulturo, mag. Zoran Poznič, ki ga je na Koroškem spremljal vodja kabineta ministra, mag. Peter Bohinc, na povabilo slovenjgraškega župana, udeležil delovnega sestanka s predstavniki Mestne občine in kulturnih institucij v Slovenj Gradcu. Povod za organizacijo sestanka je bila prihajajoča obletnica rojstva skladatelja Huga Wolfa, ki jo bodo v Slovenj Gradcu obeležili z vrsto aktivnosti, pri čemer jih bo podprlo tudi ministrstvo.
img_2226
FOTO: MO Slovenj Gradec. Na povabilo župana, Tilna Kluglerja, se je minister za kulturo, mag. Zoran Poznič, udeležil sestanka, ki ga je župan sklical s predstavnicami in predstavniki slovenjgraških kulturnih instituci

Danes se je minister RS za kulturo, mag. Zoran Poznič, ki ga je na Koroškem spremljal vodja kabineta ministra, mag. Peter Bohinc, na povabilo slovenjgraškega župana, udeležil delovnega sestanka s predstavniki Mestne občine in kulturnih institucij v Slovenj Gradcu.

Na povabilo župana, Tilna Kluglerja, se je minister za kulturo, mag. Zoran Poznič, udeležil sestanka, ki ga je župan sklical s predstavnicami in predstavniki slovenjgraških kulturnih institucij (Koroške galerije likovnih umetnosti, Koroškega pokrajinskega muzeja, Javnega sklada za ljubiteljske kulturne dejavnosti in Knjižnice Ksaverja Meška) ter občinskega sveta in občinske uprave, so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani MO Slovenj Gradec.

Povod za organizacijo sestanka je bila prihajajoča obletnica rojstva skladatelja Huga Wolfa, ki jo bodo v Slovenj Gradcu obeležili z vrsto aktivnosti, pri katerih pričakujejo tudi sodelovanje Republike Slovenije in Ministrstva za kulturo, ob zavedanju, da glasbeni genij pri nas rojenega skladatelja presega zgolj nacionalne okvire.

Kot navajajo na spletni strani občine, je minister na sestanku izrazil pripravljenost za sodelovanje pri širši uveljavitvi kulturne identitete Slovenj Gradca, ki jo Mestna občina vidi predvsem v promociji glasbene dediščine Huga Wolfa, likovne dediščine slikarjev Karla Pečka in Jožeta Tisnikarja ter mednarodne prepoznavnosti mesta skozi delovanje v Organizaciji mest glasnikov miru. Slovenj Gradec je skozi svojo bogato kulturno zgodovino in aktivnosti (vključno s sodelovanjem v projektu Evropska prestolnica kulture) dokazal, da je mesto zavezano kulturi, kar je prepoznal tudi minister, ki je glede načrtovanih aktivnosti ugotovil, da se lahko v kratkem času z oblikovanjem akcijske skupine deležnikov, ki bi jo naj sestavljali kulturniki in tisti posamezniki, ki bodo idejni koncept obeležitve jubileja skladatelja Wolfa ter mnoge druge projekte, znali prenesti v prakso in jih tudi izpeljati.

FOTO: MO Slovenj Gradec

Klugler je ministra seznanil tudi z načrti MOSG v zvezi s pripravo lokalnega akcijskega načrta kulture, prihodnost vidi v digitalizaciji, enega od pomembnih promocijskih atributov Slovenj Gradca pa vidi v dejstvu, da je Slovenj Gradec srednjeveško mesto, ki lahko na tej tradiciji gradi tudi turistični potencial. Izpostavil je pomen zbirk kot je npr. Sokličeva zbirka, zaradi dejavnosti galerije in muzeja pa se ves čas povečuje tudi število kulturnih turistov v mestu.

Predstavnice in predstavniki kulturnih ustanov so ministru zaupali težave, s katerimi se srečujejo ob izvajanju projektov in programov, predvsem v smislu pomanjkanja finančnih sredstev zanje, opozorili so na težave pri pripravi razpisov in prijav za projekte, ki so financirani s strani države, pri čemer jih je minister seznanil z željo, da podobno kot na drugih ministrstvih tudi na ministrstvu za kulturo pričnejo bolj sistemsko iskati evropske vire za financiranje slovenske kulture, kar bi ob eventualni uvedbi kulturnega evra še dodatno povečalo finančne zmožnosti ministrstva in posredno omogočilo bistveno več kulturnih projektov in programov.

Sogovorniki so sestanek sklenili z dogovorom, da bo ministrstvo prispevalo po svojih močeh pri pripravi in izvedbi obeležitve jubileja skladatelja Huga Wolfa s predlogom, da bi v Slovenj Gradcu od prihodnjega leta, ko mineva točno 160 let od njegovega rojstva, podeljevali tudi državno nagrado s področja klasične glasbe, poimenovano po tem uglednem, v Slovenj Gradcu rojenem skladatelju.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.