Search
Close this search box.

MePZ župnije Črna na Koroškem vabi na Božično novoletni koncert

MePZ župnije Črna na Koroškem, ki deluje že dobrih 150 let, vabi na Božično – novoletni koncert, na katerem bo nastopila tudi Vokalna skupina družine Breznik iz Pameč.

MePZ župnije Črna na Koroškem so do leta 1977 vodili člani dinastije Piko, ko je omagal zadnji organist, pa je zbor prevzel Simon Potočnik, ki ga vodi še danes. Večino časa je zbor prepeval le za potrebe Cerkve, v zadnjih desetletjih pa s svojim petjem bogati tudi posvetne prireditve v Črni in izven domačega kraja. Tam pojejo predvsem ljudske, pa tudi umetne pesmi. Ponosni so na nastope na revijah Od Pliberka do Traberka, z veseljem pa se spominjajo tudi prepevanja ob živih jaslicah v Postojnski jami in petja ob srečanju narodov na Dunaju.

Zbor sestavlja več kot dvajset pevcev, ki v cerkvi najraje pojejo ob spremljavi orgel, ki jih vešče upravlja Gašper Stopar, ki ga včasih nadomešča Emica Potočnik, manj zahtevne pesmi pa na ta instrument včasih spremljata Minka Povsod ali Benedikt Potočnik.

Na tokratnem koncertu, ki ga prirejajo 6. 1. 2019 ob 17. uri v Cerkvi sv. Ožbolta v Črni na Koroškem, se jim bo kot gost pridružila Vokalna skupina družine Breznik.

Foto: Boris Keber

Pevski začetki Breznikovih segajo v leto 1976, danes pa so poznani po vsej Sloveniji in tudi tujini (Avstrija, Češka, Slovaška, Hrvaška …). Leta 2016 so praznovali visoki jubilej 40 let pevskega delovanja. Takrat se jim je pridružila že četrta generacija Breznikov, ki danes šteje že 11 njihovih malčkov. Pojejo predvsem koroške ljudske pesmi, radi pa zapojejo tudi umetne pesmi in priredbe zabavnih pesmi.

Skupaj s Črnjani bodo tokrat zapeli Sveto noč, v njihovi izvedbi pa bomo slišali pesmi, kot so Dekle na vrtu, Ljubca moja, Katrca, Beli božič, Modro morje … Pester nabor pesmi, ki jih bodo zapeli ob spremljavi orgel, na katerih jih bo spremljal Gašper Stopar, pa obljubljajo tudi organizatorji, MePZ župnije Črna na Koroškem. Program bo povezovala Majda Kos.

Vljudno vabljeni, da se jim pridružite in s pesmijo zakorakate novo leto. Vstop je prost.

 

Dogodki