Search
Close this search box.

Mendarodni projekt Demokracija & lutkarstvo / Democracy & Puppetry se razvija tudi na Ravnah na Koroškem

Gledališče DELA (Katja Vravnik in Tea Kovše) in Šolski center Ravne na Koroškem (Ivanka Stopar in Nina Stopar) sta se v septembru mudila na Dunaju. V mednarodnem  projektu “Demokracija & lutkarstvo” šole in lutkovna gledališča iz štirih držav razvijajo inovativna učna gradiva za izobraževanje na temo demokracije. Predstavniki vseh partnerjev so se prvič sestali na Dunaju na povabilo lutkovnega gledališča LILARUM.

Pod profesionalnim vodstvom Dunajskega foruma za demokracijo in človekove pravice so partnerji iz Beograda, Budimpešte, Ravn na Koroškem in Dunaja razvijali metode in materiale, ki jim bodo v pomoč pri delu z učenci in jim bodo omogočili ustvarjalno obravnavanje tem demokracije in človekovih pravic, tako v šolskih lekcijah, kot tudi v nadaljnjem raziskovanju ter razvijanju njihovega osebnega pogleda ter okolja. Vsa ta znanja ter njihove interese bodo na koncu združeni v lutkovnih gledaliških predstavah, ki bodo spomladi 2022 uprizorjene v uradnih stavbah, npr. v mestni hiši. Lutkovno gledališče ima močno simbolično stran in zaradi tega z lutkami lažje in konkretneje spregovorimo o spornih vprašanjih in se dotaknemo središča različnih problematik naše družbe.

Partnerji so se na začetku večkrat srečali na spletnih sestankih in se v septembru osebno spoznali na Dunaju. V štirih delovnih sklopih so gledališki partnerji v tandemu z njihovimi šolami razvijali ralične predagoške metode za izvajanje umetniških konceptov v okviru tega projekta. Poleg skupne večerje v “Stöckl im Parku” so obiskali tudi znani Burgtheater.

Projekt je financiran iz programa Erasmus+ Evropske unije in ga vodi gledališče LILARUM.

Mednarodni partnerji so Zadruga Zraven (Gledališče DELA) in Šolski Center Ravne na Koroškem (Slovenija), Malo pozorište “Duško Radović” in Osnovna škola “Ilija Birčanin” (Srbija) ter Interplay Madžarska in Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Madžarska).

Dogodki