Search
Close this search box.

Lakota po besedah: Mednarodni dan knjig za otroke

Danes, na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke in mladino, ki vsako leto opozarja na pomen kakovostne mladinske književnosti. 

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je proglasila 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, za Mednarodni dan knjig za otroke na mednarodnem IBBY kongresu v Ljubljani leta 1966. Na ta dan vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki jo danes berejo v osemdesetih državah po svetu.

Leta 1968 je pisatelj France Bevk napisal “Poslanico otrokom vsega sveta”, leta 1970 pa pisateljica Ela Peroci poslanico z naslovom “Otroci – kaj vam pomenijo knjige?” Leta 1997 je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico “Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta”, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak, plakat pa je ustvaril ilustrator Matjaž Schmidt. 

“Lakota po besedah”:

Poslanico z naslovom “Lakota po besedah” je napisal Peter Svetina, v njej pa je med drugim zapisal: “Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.” Plakat je ilustriral Damijan Stepančič, ki si je zamislil tudi vabilo k praznovanju v obliki kocke, gradivo pa je oblikovala Melita Rak. 

FOTO: Slovenska sekcija IBBY

Pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič sta vrhunska ustvarjalca in zelo priljubljena med mladimi in odraslimi bralci. Oba sta tudi nominiranca za Andersenovo nagrado 2020.

Letošnje praznovanje prek spleta:

Zaradi pandemije pa so se organizatorji povezali preko spleta in na poziv je prispelo veliko različnih prispevkov iz slovenskega intudi mednarodnega prostora. Prispevke sproti objavljajo na Facebooku ter jih delijo tudi v druge skupine (predvsem učiteljev, knjižničarjev, ljubiteljev dobrih knjig idr.).

VIR: Slovenska sekcija IBBY

Dogodki