Kulturni dom Slovenj Gradec s filmi preko spleta do stika s kinoobiskovalci

Kulturni dom Slovenj Gradec se pridružuje dvajsetim drugim kinematografom, članom Art kino mreže Slovenije (AKMS), ki bodo od 8. marca preko svoje spletne platforme omogočili ogled skrbno izbranega filmskega programa.

Kot so zapisali so platformo pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranijo stik s svojimi obiskovalci. Ob tem so dodali, da bo nova platforma večjo dostopnost do kakovostnih filmov prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. “Filme si bodo tako preko spleta lahko ogledali vsi, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino,” so zapisali.

“Pred skoraj enim letom je Art kino mreža Slovenije slavnostno praznovala desetletnico svojega delovanja. Člani združenja so bili upravičeno ponosni na svoje dosežke in naraščajoče število obiskovalcev, ki je svojo najvišjo rast dosegla prav v letu 2019 s 486.000 gledalci. Devet dni kasneje so se za obiskovalce zaprli vsi kinematografi. Začelo se je leto, v katerem se je celotno avdiovizualno področje znašlo pred vrsto vprašanj in izzivov. V AKMS smo se člani še bolj povezali,” so zapisali in dodali, da jih je to pripeljalo do razmišljanja in izmenjave izkušenj s kolegi doma in po svetu, da bi se kar najbolje prilagodili in pripravili na spremenjene pogoje delovanja.

Tako so že v času prvega zaprtja dvoran skušali na različne načine ohranjati stik z obiskovalci in se posluževati novih poti posredovanja vsebin. Del šolskih programov so preselili na splet. Razvoj spletne platforme, ki bi filmske vsebine ponujala iz kino perspektive, je združenje AKMS načrtovalo že pred epidemijo, zaprtje kinodvoran pa so člane AKMS le še utrdile v prepričanju, da je storitev, ki omogoča spletni dostop do filmov, pomembna za kinematografe in njihove obiskovalce. “Z njeno pomočjo lahko kinematografi, kljub spremenjenim gledalskim navadam v času pandemije, ostanejo prva vez med gledalcem in filmom in ostajajo ponudnik kuriranih programov in spremljevalnih dejavnosti,” so poudarili.

V času drugega zaprtja kinodvoran je bila zasnovana preprosta in glede plačila in uporabe varna spletna platforma za legalen ogled filmov, z enotnim kuriranim programom in cenikom. “Programa ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga gledalci poznajo in mu zaupajo. Program bo pripravljen tedensko, z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri),” so pojasnili.

Začetek delovanja bo v prvem tednu otvoril film Asistentka (The Assistant) režiserke Kitty Green, ki bo na sporedu od 8. marca. Na četrtkovem dogodku bo 11. marca predstavljen film Poletje ’85 (Été 85) režiserja Françoisa Ozona, v soboto 13. marca pa bodo sledili filmi za mlada občinstva Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji.

Spletna platforma je kinu komplementarna storitev, ki jo člani AKMS in s tem Kulturni dom Slovenj Gradec omogoča v tesnem partnerstvu z distributerji oziroma ponudniki vsebin,” so zapisali in dodali, da gledalcem v času zaprtja kinematografov ponuja spletni ogled filmov, ko pa so kini odprti, omogoča dostop do filmskega programa vsem tistim, ki zaradi katerega koli razloga ne morejo ali težje obiščejo kino.

Ponudba spletne platforme AKMS se bo razvijala in dopolnjevala. Filmski program bo dostopen preko spletne strani Kulturnega doma Slovenj Gradec in si ga je mogoče ogledati na osebnem ali prenosnem računalniku, tablici, pametnem telefonu in televizorju.

VIR: KD SG