Search
Close this search box.

Koroška galerija likovnih umetnosti pripravila razstavo otroških del

Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti pripravila že 28. natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo, na katerega so se prijavili otroci iz različnih šol in vrtcev po Sloveniji. Letošnji natečaj je poseben, saj združuje prispela dela za šolski leti 2019/2020 in 2020/2021.

Otroci so se v letu 2019/2020 lotili ustvarjanja na teme Rastlinski svet (ob mednarodnem letu zdravja rastlin), Glasba nas povezuje (ob 100. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa) ter Gora nad nami (ob 100. obletnici rojstva akademskega slikarja Karla Pečka). V letu 2020/2021 so ustvarjali na teme Zlato jabolko (ob mednarodnem letu sadja in zelenjave), Pomoč naj nikoli ne počiva (ob epidemiji bolezni COVID-19) in Poletje (ob 160. obletnici rojstva slovenske slikarke Ivane Kobilce).

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Neja Kaiser (kustosinja pedagoginja KGLU), Katarina Hergold Germ (kustosinja KGLU) ter Leon Ravlan (likovni pedagog), je med prispelimi izbrala 385 del, ki bodo umeščena na razstavo. Med razpisanimi temami so se otroci največkrat lotevali ustvarjanja na temo Gora nad nami in Poletje, dobro pa so bile zastopane tudi ostale razpisane teme. Strokovna komisija je pri izboru del upoštevala ustreznost glede na razpisane teme, moč sporočilnosti, izvirnost motiva in tehnično dovršenost. V delih, prispelih na natečaj, med tehnikami prevladujejo tempera, barvni svinčniki in kolaž, glede na razmere pa je presenetljivo veliko tudi grafike.

Otroška dela bodo od 17. septembra do 3. oktobra 2021 razstavljena v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, odprtje pa bo potekalo brez otvoritvenega dogodka.

Vabljeni na brezplačen obisk!

Besedilo: Koroška galerija likovnih umetnosti