Search
Close this search box.

Koronavirus vpliva tudi na prireditve s področja kulture in umetnosti, odpovedi se vrstijo

V zvezi s pojavom novega koronavirusa Ministrstvo za kulturo v zadnjih tednih deluje v skladu z vladnim stališčem in strokovnimi smernicami. Odpovedi prireditev in dogodkov se vrstijo.

Odgovorne osebe javnih zavodov s področja kulture so iz ministrstva že 25. februarja pozvali, naj sledijo aktualnim in ključnim informacijam ter priporočilom za zaščito zdravja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve. Prav tako so jih pozvali, da svoje dejavnosti izvajajo v skladu s priloženimi napotki. Glede na razvoj dogodkov so pristojne osebe v javnih zavodih 6. marca seznanili s priporočili glede službenih poti v tujino. “Verjamemo tudi, da državljanke in državljani v skladu s splošnimi smernicami izvajajo samozaščitne ukrepe.” so dodali na Ministrstvu za kulturo.

Pričakuje se finančni izpad:

Na Ministrstvu za kulturo ocenjujejo, da bosta tako Odredba o prepovedi zbiranja, kot tudi priporočilo o omejitvi izvajanja prireditev, prizadela tudi temeljno poslanstvo javnih zavodov na področju kulture, s tem pa zmanjšala prihodke z naslova prodanih kart oziroma druge prihodke iz nejavnih virov financiranja, zato so odgovorne osebe v javnih zavodih že zaprosili za pripravo ocene pričakovanega finančnega izpada.

Ob tem minister za kulturo mag. Zoran Poznič opozarja, da upad števila obiskovalcev ne bo privedel do primanjkljaja le v javnih zavodih s področja kulture, temveč tudi v nevladnem sektorju in med samozaposlenimi v kulturi, zato se podobno svetuje tudi omenjenim.

Ker so prepovedane vse prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci, minister mag. Poznič ob tem opozarja, da je nujno, da paket ukrepov za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa finančno ne izvzame nastalega primanjkljaja delovanja javnih zavodov s področja kulture, nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi.

Odpoved prireditev v Dravogradu in v Radljah ob Dravi in v Narodnem domu v Mežici:

Naj omenimo, da so nam iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti iz Območne izpostave Dravograd sporočili, da glede na uredbo odpovedujejo vse planirane prireditve najmanj do 22.3.2020. Ta vikend odpade Klavirski recital Davorina Morija in 53. revija odraslih pevskih zborov Od Pliberka do Traberka v Dvorcu Bukovje. O novem terminu izvedbe prireditve bodo obvestili.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pa je v Območni izpostavi Radlje ob Dravi odpovedal vse svoje prireditve in izobraževanja, ki so bile planirane v tem tednu do vključno z nedeljo, 15. 3. 2020. Za odpovedane prireditve bodo poiskali nadomestne termine, ko bodo pogoji za to optimalni. Ringaraja, srečanje otroških folklornih skupin, ki bi moralo biti v sredo, 11. marca 2020 ob 17.00 uri v Kulturnem domu Radlje in Kreativne literarne delavnice, ki bi morale biti v sredo, 11. marca ob 17.30 v Galeriji Knjižnice Radlje odpadejo.

Vse dogodke so odpovedali tudi v Narodnem domu Mežica.

Odpovedi v knjižnicah:

Prav tako so v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec in njenih enotah Mislinja, Podgorje in Pameče-Troblje, do nadaljnjega odpovedali vse napovedane prireditve. Zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom SARS-CoV-2, do nadaljnjega odpadejo tudi vse napovedane dejavnosti in prireditve za otroke in odrasle v Knjižnici Dravograd in Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika.

KC Ravne

Do nadaljnjega odpovedujejo vse projekcije v okviru rednega programa MOJKINO. Tisti, ki ste že kupili vstopnice, boste v prihodnjih dneh prejeli vračilo denarja. Vračilo bo izvedeno avtomatsko, sredstva pa bodo vrnjena na plačilno sredstvo, iz katerega, je bilo plačilo izvedeno, so sporočili iz KC Ravne.

Odpovedana je tudi premiera gledališke predstave Legenda o Južni floti, ki bi morala biti 14. marca ob 19. uri v KC Ravne.

Preberite tudi: Kulturni dom Slovenj Gradec zaradi koronavirusa spreminja program.

VIR: Ministrstvo za kulturo, Knjižnica

Dogodki