Search
Close this search box.

“Kaj lahko storim v boju proti podnebnim spremembam?” z Adijem Smolarjem

Življenje imej za prekrasno potovanje …”, se je skupaj s kantavtorjem Adijem Smolarjem, prepevalo v Slovenj Gradcu, ob predstavitvi projekta “Kaj lahko storim v boju proti podnebnim spremembam?”. 

Večmesečni projekt, ki naslavlja vprašanja podnebnih sprememb z namenom osveščanja širše javnosti, nastaja pod taktirko Mestne občine Slovenj Gradec, zavoda Ekopren in nevladne organizacije raum AU.

Vladimir Jarh Nikolič, vodja projekta, uvodoma pove, da so k sodelovanju povabili tudi slovenjgraške osnovne ter srednje šole, Center za izobraževanje Mocis, Zavetišče za brezdomce, Koroški dom starostnikov, Ekološko društvo, tednik Mladino ter različna slovenjgraška društva, podjetja in posameznike ter da bodo v sklopu projekta izpeljali različne aktivnosti, razstavo, glasbene nastope, javno intervencijo po metodologiji AU proces, diskusijo, javnomnenjsko raziskavo na temo javnega prevoza z električnimi avtobusi in pravilnik o kolesarjenju v mestnem jedru, za realizacijo katerih skrbi kreativni vodja projekta, Rado Carlo Poggi. 


Tokratno, drugo aktivnost v nizu, ki je potekala pred slaščičarno Šrimpf, pa je z glasbenim nastopom ovekovečil družbeno angažiran in ekološko osveščen ter vedno dobrodušen Adi Smolar, ki je vse prisotne spomnil, da je vse mogoče spremeniti, če se le dovolj angažiramo ter da mora vsakdo izmed nas, saj šteje vsak človek, doprinesti k temu, da bo zgled v odnosu do sočloveka, narave in vsega, kar nas obdaja, skladno vodilu pričujočega projekta. 

“Ljudje premoremo človečnost, a včasih nanjo pozabimo…”
Adi Smolar


Tekom nastopa je zbrane opozoril tudi na neenakost vrednotenja človeškega življenja, o čemer je kot pove, razmišljal med obdobjem koronavirusa, pri čemer je razmislek podprl z dejstvom, da vsakih nekaj sekund umre otrok od lakote ali pomanjkanja vode, česar si kot razvita, humana družba ne bi smeli dovoliti. “In če bi se s takšno zavzetostjo, zagnanostjo, kot tekom koronavirusa, lotevali težav, ki nas obdajajo, bi bila mnoga življenja prihranjena. Če želimo zdravo družbo, moramo biti bolj dosledni na vseh področjih našega vsakdana”, je sklenil dogodek Adi Smolar.