Search
Close this search box.

Javni prevoz – Mobilnost prihodnosti (tudi za Koroško)?

V mesecu septembru je društvo raum AU izpeljalo projekt AZIONE UTILE: javni prevoz – mobilnost prihodnosti!?, pri katerem so poleg članov društva raum AU sodelovali tudi mladi iz PUMa, slovenjgraške gimnazije, člani Mladinskega Sveta in uporabniki doma starostnikov. 

Avtorji so v sklopu projekta, ki je vključeval intervencije z zainteresirano javnostjo, zbirali mnenja in osebne izkušnje lokalne skupnosti in širše družbe na temo javni prevoz ter s projektom sprožili tematske razprave in istočasno spomnili na dostikrat pozabljene ugodnosti javnega prometa.

Dejavnosti znotraj projekta, trajale so 14 dni, so vključevale udeležence iz različnih družbeno-kulturnih ozadij in vso zainteresirano javnost, z namenom, da bo rezultat – slika mnenja lokalne skupnosti o javnem prevozu – čimbolj širokogleden. Prvi teden so udeleženci projekta razmišljali o številnih prednostih, ki jih prinaša javni prevoz za okolje, zdravje in kakovost bivanja, o tem, kako je dejansko urejen javni prevoz na Koroškem, kot tudi o posledicah brezplačnega javnega prevoza za družbo.

Nato so udeleženci ta razmišljanja prenesli na papir velikega formata. Nastale kolaže, žarišča vprašanj in provokacij, so ustvarjalci uporabili za spodbujanje debat v mestnem jedru Slovenj Gradca, kjer je istočasno potekal Evropski teden mobilnosti.

Mimoidoči, ki so svoja razmišljanja dopisali na kolaže, so se s tezami ustvarjalcev večinoma strinjali, pri čemer pa so izrazili željo po bolj organiziranih avtobusnih povezavah predvsem v okoliške kraje in takšne, ki so prijazni invalidom. Še bolj vneto pa so zagovarjali ponovno vzpostavitev železniških povezav in prepričanje, da bi kvaliteta javnega prevoza zvišala kvaliteto vsakodnevnega življenja.

V drugem tednu projekta pa so udeleženci te, od zainteresirane javnosti dopisane kolaže, najprej skupinsko in nato še individualno analizirali ter jih na koncu še estetizirali, pri čemer so nastala različna umetniška dela, s subjektivnim pogledom kreativca na temo javni prevoz.

Iniciator in vodja projekta Rado Carlo Poggi je nad izvedbo projekta navdušen, saj je prepričan, da kazalec kakovosti življenja ni več stopnja motorizacije, ampak funkcionalen javni promet, ki zmanjšuje negativne učinke prometa na okolje, viša kakovost bivalnega okolja, pozitivno vpliva na zdravje ljudi in nenazadnje, naredi naše mesto privlačnejše. “Projekt je, poleg očitnega, prikazal tudi dober odziv civilne družbe in željo po angažiranosti občanov, kar jasno potrjuje zahteve po novih oblikah vključevanja javnosti v odločanje. In morda je prav metoda AU proces, ki izhaja iz 60-ih let prejšnjega stoletja in katero smo uporabili pri projektu, dober način za poizvedovanje volje civilne družbe”, še doda Poggi.

In prav v tej želji spodbujanja novih, konstruktivnih debat, kar lahko razumemo tudi kot poizkus uveljavitve elementov deliberativne/posvetovalne demokracije, so avtorji projekta organizirali še potujočo razstavo. Premierno so bila dela prikazana v prostorih društva raum AU, Partizanska 12, Slovenj Gradec, kjer so na ogled do 12. oktobra. Vabljeni k ogledu!

FOTO: Urška Čerče

 

 

Dogodki