Search
Close this search box.

Izšel je kratek film o nastajanju novega žanra zvočnega filma (FOTO in VIDEO)

V Čajnici Peč se je 13. 9. 2019 odvila premiera zvočnega filma Zvočne slike AI. Gre za novo obliko filma, kjer v ospredju nastopa zvok, ki poveže miks starih filmov z novo zgodbo.

Križanje filmov s pomočjo zvoka

Kaj se zgodi, ko zvok postane bolj pomemben kot video v filmu? Primer, ki ponazarja moč zvoka, bi bil sledeč. Predstavljajmo si, da zmešamo med seboj kadre filmov Ples v dežju, Rambo in Boter ter z zvokom to mešanico zmanipuliramo do te mere, da se liki na koncu pogovarjajo o tem, kdo ima najboljši recept za Štrudel. Nekakšen novodoben “deepfake film”. K temu dodamo še nove dialoge v koroščini in živ nastop zvočnih ustvarjalcev ob projekciji filma. Ti s smetmi izvajajo vse zvoke, ki jih “vidimo” oziroma slišimo ob gledanju filma. S takšno mešanico dobimo majhen spektakel, ki presega crossover žanrov tipa Avengers. Nekaj takšnega ponuja zvočni film – Zvočne slike AI.

VIDEO: Na povezavi si lahko ogledate kratek video-dnevnik procesa nastajanja zvočnega filma. Kratek-video je izšel 9. 10. 2019 in je delo režiserja dr. Uroša Zavodnika.

Ustvarjalci filma so Aleš Gangl (ZircuS, Philom, Društvo Glasbene spektakularnosti)  ter gosta iz Avstrije, pianist in zvočni producent Nick Acorne in zvočni producent Valerio Zanini. Oba prihajata iz Graškega kolektiva, ki se ukvarja z zvočno produkcijo in zvočnimi projekti (Ninja Guru). Cilj je približati gledalcem vlogo zvoka v filmu na humoren, zabaven in poučen način.

V prihodnje načrtujejo nove zvočne filme. Projekt je potekal v organizaciji Glasbene Spektakularnosti in sodelovanju z JSKD Slovenije, Mestno občino Slovenj Gradec, Gangl production, Špajz, Mkc Slovenj Gradec in raum AU. 

Besedilo: Aleš Gangl

Dogodki